Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

A következő öt év egyik legfontosabb kérdése lehet a közös európai védelempolitika alakítása

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektetne a közösség védelmi képességeinek erősítésére, amelyet a védelmi ipar fejlesztésével és a gyártási kapacitások növelésével érnének el. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének kiemelt vitapontján azonban megjelentek a tagállamok szuverenitását veszélyeztető javaslatok is, amelyek az egyhangú döntéshozatal eltörlését sürgetik.

Komolyan sérülne a kisebb uniós tagállamok szuverenitása, amennyiben az EU-ban eltörölnék az egyhangú döntéshozatalt a közös kül-és védelmi politikában – mondta Gál Kinga, a Fidesz Európai parlamenti képviselője lapunk kérdésére válaszolva Strasbourgban. A brüsszeli testület strasbourgi plenáris ülésének szerdai napján az EU-s kül-és biztonságpolitikai és védelmi politikai jelentésekről zajlott kiemelt vita.

Kapcsolódó tartalom

Európai védelmi ipar

Beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai háborúra és a palesztin-izraeli háborúra hivatkozva érvelt az európai szuverenitás megerősítése mellett, amit az európai védelmi ipari beruházások és a gyártási kapacitások erősítésével kívánnak elérni. Mint mondta, ezen a területen már történt előrelépés.

A bizottság elnöke szerint az uniós országok közös védelmi törekvései a NATO erősítését is jelenik. Von der Leyen a közös beszerzések fontosságát hangsúlyozta és emlékeztetett: eddig már hatvan kereskedelmi szerződést kötöttek ezen a területen.

Noha az európai védelmi ipar megerősítésében egyetértés mutatkozott a parlamenti csoportok között, a közös védelmi politika és külpolitika döntéshozatali mechanizmusát illetően már törésvonal jelent meg. Megjelentek olyan hangok, amelyek a tagállamok egyhangú döntéshozatala helyett az egyszerű többségi döntéshozatal bevezetését sürgették. Ezzel kapcsolatosan Gál Kinga azonban kiemelte:

egy ilyen döntéshez az EU alapszerződéseinek módosítására lenne szükség, ami „komoly eljárásjogi folyamatot jelent és egyhangúság szükséges hozzá a tanácsban.” Azaz az EU tagállamainak állam-és kormányfői mindegyikének beleegyezésére lenne szükség, a képviselő szerint pedig az Európai Tanácsban ez a kérdés nem merült fel komolyan.

A képviselő azonban hozzátette: az Európai Parlament részéről látható a törekvés az egyhangú döntéshozatal módosítására. Mint mondta, a közös kül-és védelmi politika kérdése meghatározó témája lehet az EP következő ötéves mandátumának, ami „komoly és feszült vitákat fog eredményezni.” Hangsúlyozta: ezért sem mindegy, hogy sikerül-e változást elérni a brüsszeli politikában a június 9-i választások során.

Kapcsolódó tartalom

Újabb Magyarországozás a jelentésben

A vita kapcsán tartott sajtótájékoztatón a Fidesz képviselője elmondta: Magyarország támogatja a közös védelempolitikát és az európai védelmi ipar megerősítését is. Mint mondta, az uniós magyar soros elnökségnek kiemelt témája lesz.

„Ugyanakkor nem tudunk egyetérteni azokkal az ideológiai alapú kijelentésekkel, amelyeket a jelentések tartalmaznak” – mutatott rá. Gál Kinga hangsúlyozta: Európa igazi érdeke a versenyképesség romlásának megállítása, valamint a béke, a stabilitás és a prosperitás megőrzése.

A képviselő rámutatott, hogy a jelentésben támadják az EU bővítéséért felelős uniós biztost, „noha dicséretet érdemelne mindazért, amit tesz annak érdekében, hogy lendületet adjon az unió bővítéspolitikájának.” Gál Kinga emlékeztetett: a nyugat-balkáni bővítés már időszerű, és az EU stratégiai érdeke.

Kapcsolódó tartalom

Emellett a képviselő arra is rámutatott, hogy az Európai Parlamentben vitatott jelentés ismételten támadja hazánkat az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. „Elfogadhatatlan az az alaptalan támadás is, amelyet Magyarország kap az elmúlt időkben, és ebben a két jelentésben is szerepel, amiért következetesen kiáll a béke mellett.”

A képviselő emlékeztette képviselőtársait, hogy hazánk a háború kitörése óta következetesen elítélte Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, és kiáll Ukrajna területi integritása mellett. Arra is felhívta a brüsszeli testület figyelmét, hogy hazánk humanitárius segítséget nyújt a háború elől menekülők számára.

Kiemelt kép: Gál Kinga, a Fidesz Európai parlamenti képviselője

Ajánljuk még