Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Romániában betiltották az elektromos cigaretták forgalmazását kiskorúaknak

Romániában nagy többséggel – egyetlen ellenszavazattal – elfogadta a képviselőház kedden a dohánytermék-kereskedelemről szóló törvény módosítását, amely betiltja az elektromos cigaretták értékesítését kiskorúaknak.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a jogszabály megtiltja a 18 éven aluliak kiszolgálását elektronikus cigarettákkal, e-cigaretták utántöltőivel és a dohányt felmelegítő termékekkel, valamint ezen termékek automatákból történő értékesítését is.

A törvénymódosítás arra kötelezi az oktatási intézményeket, hogy kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak azokkal a tanulókkal szemben, akik az iskolába dohánytermékeket, elektronikus cigarettákat vagy dohánymelegítő eszközt visznek, akár saját használatra, akár értékesítés céljából.

A módosítások egyike tiltja az olyan nikotinos tasakok forgalomba hozatalát is, amelyek nikotintartalma meghaladja a 20 milligrammot tasakonként.

A törvény elfogadásáról szintén beszámoló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleményében kiemelte: azért támogatták a tiltás kiterjesztését az elektronikus cigarettákra, mert elsődleges céljuk a gyermekek biztonsága és egészsége, aminek védelmében olyan jogalkotásra van szükség, amely korlátozza a káros termékekhez való hozzáférést kiskorúak számára.

Kapcsolódó tartalom

A szövetség tudatta:

a törvénymódosítással betiltották az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is.

Ezentúl csomagautomatákhoz sem engedélyezik a cigarettarendelés kiszállítását, abban az esetben pedig, ha futár szállít ki dohányterméket, a csomagon fel kell tüntetni, hogy mit tartalmaz, és a küldeményt kizárólag nagykorú veheti át.

Ennek az előírásnak a megsértése 500 lejes (39 ezer forint) pénzbírságot von maga után a futár számára. Abban az esetben, ha egy kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, annak működése 30 napra felfüggeszthető, valamint 20 ezer lejes (1,5 millió forint) pénzbírsággal büntethető – derül ki az RMDSZ közleményéből.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még