Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

„Nekem hatvan centbe kerül megtermelni a paradicsomot, Marokkóban tízbe” – tiltakoztak a gazdák Madridban és Brüsszelben

Zavargássá fajult a gazdatüntetés Brüsszelben, ahol hétfőn több száz traktorral vonultak fel a belga, holland és francia termelők. A tiltakozást az uniós agrárminiszterek tanácskozásának napjára időzítették. Több mint tízezer gazdálkodó vonult utcára a spanyol fővárosban is, hogy a szigorú uniós szabályozás és a külföldről származó olcsó termékek dömpingje ellen tiltakozzon.

Hangos dudálással vonultak végig traktoraikkal Madrid utcáin a spanyol gazdák, hétfő reggel. Az agárminisztérium épületéhez hajtottak, ahonnan az Európai Bizottság helyi kapcsolattartó irodája felé mentek tovább.

Kapcsolódó tartalom

A traktoros menethez útközben zászlókat lengető tiltakozók újabb és újabb csoportjai csatlakoztak, miközben a minisztérium épülete előtt több, mint tízezren gyűltek össze.

A hetek óta tartó tüntetések hatására a spanyol kormány a múlt héten kedvezményeket ígért a gazdáknak. Ám ők továbbra is úgy vélik, hogy a szigorú uniós szabályozás, valamint a harmadik országból származó olcsó termékek dömpingje tönkreteszi őket.

Kapcsolódó tartalom

„Nekem hatvan centbe kerül megtermelni egy kiló paradicsomot, Marokkóból tíz centért hozzák be. Ott naponta három eurót fizetnek egy mezőgazdasági munkásnak, nekem nyolcvan eurót kell kifizetnem. Aztán a vásárló bemegy a spanyol boltokba, és megveszi a marokkói paradicsomot, mert az sokkal olcsóbb. Hogy tudnánk így megélni?” – méltatlankodott egy dühös termelő.

Több száz traktorral vonultak fel a gazdák Brüsszelben is,

ahol már a reggeli órákban megbénították a közeledést. A Belgium minden sarkából érkező tüntetőkhöz holland és francia termelők is csatlakoztak. A demonstrációt nem véletlenül időzítették erre a napra:

az Európai Tanács épületében ugyanis a tagállamok agrárminiszterei üléseztek.

„Azért vagyunk itt, mert az európai döntéshozók figyelmen kívül hagynak minket. Hiába érvelünk, senki sem hallgat meg, folyton azt mondják, hogy persze, beszélni fogunk róla, de aztán csak halogatják a dolgot, és nem tesznek semmit” – mondta egy belgiumi gazdálkodó.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség hermetikusan lezárta az Európai Unió intézmények környékét, ahol

már délelőtt zavargássá fajult a demonstráció.

A tiltakozók szalmabálákat és gumiabroncsokat égettek, közben üvegekkel dobálták meg a kordonokat őrző rohamrendőröket.

Rendőrök vízágyúval oltják a tüntető gazdák által felgyújtott gumikat a brüsszeli európai negyedben az Európai Unió mezőgazdasági tanácsának ülése előtt 2024. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy)

A kedélyeket az sem nyugtatta meg, hogy az Európai Bizottság javaslatokat tett az adminisztratív terhek könnyítésére és védzáradékokat épített be az ukrán gabona vámmentes behozataláról szóló rendeletbe.

Az ülésre érkező agrárminiszterek javarészt jogosnak tartják a gazdák aggodalmait.

Az uniós elnökséget ellátó Belgium tárcavezetője egy reggeli interjúban elismerte, hogy a főként Közép- és Kelet-Európát sújtó ukrán gabonadömping hatása már a nyugati tagállamokban is érezhető. A tanácskozáson Magyarország 45 javaslatot fogalmazott meg, amiket megpróbál majd számonkérni az Európai Bizottságon – közölte a mezőgazdaságért felelős államtitkár Feldman Zsolt.

Kapcsolódó tartalom

„Az európai mezőgazdaságnak és a magyar mezőgazdaság számára is alapvető fontosságú, hogy végre az EU álljon a sarkára. Brüsszel abban a tekintetben legyen végre barátja az európai mezőgazdaságnak, hogy azokat az elvárásokat, amiket egy magyar, egy bolgár, egy francia gazdálkodó felé támaszt, azt várják el az ideérkező terményekkel szemben is” – magyarázta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Ez az Ukrajnából beáramló gabonára is vonatkozik, ami miatt az elmúlt hetekben komoly konfliktus alakult ki a lengyel–ukrán határ közelében. A blokáddal tiltakozó lengyel gazdák a hétvégén 160 tonnányi ukrán gabonát öntöttek le és semmisítettek meg az egyik lengyel vasúti megállóban veszteglő vagonokról. Az ukrán agrárminiszter a tettesek felelősségre vonását követeli.

Kiemelt kép: Tüntető gazdák Madridban (Fotó: MTI/AEPA)

Ajánljuk még