Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

„Magyarok késhegyre” – fenyegető üzeneteket kaptak a kárpátaljai magyarok

| Szerző: hirado.hu
Fenyegető, magyarellenes üzeneteket kapott sms-ben és a Telegram internetes üzenetküldő csatornán keresztül sok kárpátaljai magyar. A szövegeket ukránul és magyarul, utóbbit leginkább magyartalanul fogalmazták meg – írja a Magyar Nemzet. 

Magyarok késhegyre!”, „Gyorsan meneküljetek, hazaárulók!”, „A magyarok paraziták!”, „Takarodás Ukrajnából!”, „Aki nem fut el, az lesz az első!” Ilyen és hasonló tartalmú üzeneteket küldenek a kárpátaljai magyaroknak. Az időzítés jelképes is lehet, hiszen a legnagyobb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség éppen a fenyegetésekkel egy időben emlékezett meg fennállásának harmincötödik évfordulójáról.

Az obszcén és halálos fenyegetést is tartalmazó üzeneteket bosnyák, kazah és kirgiz számokról küldték.

Az üzenetekben mindenhol ugyanaz a kép látható: Kárpátalja térképén áll egy csuklyás, maszkos rajzolt férfi ukrán címerrel a mellkasán és egy méretes késsel a bal kezében, miközben Magyarország felé mutat, ahova tömegek menekülnek. Az alatta lévő feliratok már magyarul és ukránul vannak leírva, vegyesen. A kés mindenhol visszatérő kép, akárcsak a „k…rva takarodj” kifejezés is.

A vélhetően internetes fordítóprogrammal készített üzenet sokszor hibás: „Magyarok, jobb, ha mielőbb menekülsz Ukrajnából. Magyarok késre!”, majd ezt néhol egy baltajel vagy a dicsőség Ukrajnának szlogen is követi.

Kárpátalja ukrán katonai kormányzósága szerint orosz információs művelet mindez, mert – ahogyan fogalmaznak – az ellenség megpróbálja egymás ellen ugrasztani a helyben élő nemzetiségeket. Azt tanácsolják, hogy aki ilyen sms-t kap, az blokkolja az üzenet küldőjét.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még