Fontos

Olaf Scholz: Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei, hogy fegyverekkel tudják ellátni Kijevet

Lezárta a nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Mrija repülőgép megsemmisítése ügyében

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) befejezte a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe, az ukrán gyártású, An-225 Mrija (Álom) megsemmisítése ügyében indított vizsgálatot, és elegendő bizonyítékot gyűjtött össze, hogy alátámassza a vádemelést az Antonov ukrán állami vállalat volt vezérigazgatója és a cég légiközlekedés-biztonsági részlegének vezetője ellen – közölte az SZBU kedden a Telegramon.

A biztonsági szolgálat szerint az Antonov két volt vezetőjének törvényellenes cselekedetei vezettek ahhoz, hogy az orosz csapatok elfoglalták a stratégiailag fontos repülőteret a Kijevért vívott harcok során a két évvel ezelőtt kezdődött háború első napjaiban, és megsemmisítették a Mriját.

Az SZBU nyomozói befejezték az előzetes vizsgálatot, és megküldték a vádiratot a bíróságnak.

„A nyomozás során kiderült, hogy az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni offenzíváját megelőző napokban nem engedték be az ukrán nemzeti gárda tagjait a Kijev melletti Hosztomel repülőtér területére, hogy felkészüljenek a védelmére” – írta az SZBU. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy 2022 elején a vállalat tisztségviselői elrendelték, hogy akadályozzák meg ukrán katonák belépését a repülőtérre.

Kapcsolódó tartalom

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján a két volt vezetőt az ukrán fegyveres erők és más katonai alakulatok törvényes tevékenységének akadályozásával vádolják, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. A vádlottak jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

Kiemelt kép: Antonov An-225 „Mrija” (Álom) elnevezésû ukrán teherszállító repülőgép (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még