Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Lettország meghosszabbította az orosz turisták beutazási tilalmát

A lett kormány további egy évvel, 2025. március 4-ig meghosszabbította az orosz állampolgárok beutazására vonatkozó korlátozás hatályát – közölte kedden a balti ország kormánya.

A rendelkezés, amelyre annak indoklása szerint az ukrajnai háború, illetve a Lettország belbiztonságát is fenyegető orosz agresszió miatt volt szükség, kimondja, hogy az orosz állampolgárok turisztikai és szabadidős céllal továbbra sem léphetnek a balti ország területére.

Továbbra is kivételt képeznek a korlátozás alól a Lettországban vagy más EU-tagállamban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező, valamint a humanitárius okból érkező orosz állampolgárok, például a politikai disszidensek – áll a lett kormány közleményében.

Kapcsolódó tartalom

A balti államok – Lettország, Észtország és Litvánia –, valamint Lengyelország 2022 szeptemberében állapodott meg arról, hogy biztonsági okokból korlátozzák a schengeni vízummal országaik határát átlépő orosz állampolgárok számát.

Az Oroszországgal határos NATO- és EU-tagállam Lettországban jelentős, az ország 1,9 milliós lakosságának mintegy 25 százalékát kitevő orosz kisebbség él. A főváros, Riga az orosz turisták egyik közkedvelt hétvégi úti célja volt.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még