Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Hollandiában helyhiány miatt ideiglenesen bezár egy ukrajnai menekültek számára fenntartott befogadóközpont

Helyhiány miatt átmenetileg bezárnak egy, az ukrajnai menekültek számára fenntartott befogadóhelyet a hollandiai Utrechtben – közölte kedden a közrendért és biztonságért felelős regionális hatóság, a Veiligheidsregio Utrecht.

A szervezet sajtóközleményében az áll, hogy a létesítmény, amely az ukrajnai menekültek regisztrációs központjaként is szolgál, túlzsúfolttá vált, nem áll rendelkezésre elegendő ellátási kapacitás, élhetetlen körülmények alakultak ki.

A Veiligheidsregio szerint a szállásra naponta átlagosan 50-70 ukrajnai menedékkérő érkezik, akiket 24 belül tovább kell irányítani stabilabb körülményeket kínáló létesítménybe, azonban az ország többi befogadóközpontja is helyhiánnyal küzd, és nincs kilátás arra, hogy új férőhelyeket alakítsanak ki a menedékkérők számára.

Az utrechti központban 140 embernek tudnak éjszakai menedéket biztosítani.

Mivel a befogadóhely túlzsúfolttá vált, ezért a hatóságok ideiglenesen felfüggesztettek a működését, amíg az országban ismét elegendő hely áll rendelkezésre a teljes újranyitáshoz.

Kapcsolódó tartalom

A Veiligheidsregio sajtóközleményében arra is rámutatott, hogy míg a háború első évében főként a kiszolgáltatott helyzetben lévők, nők, gyerekek és idősek érkeztek a befogadóközpontba, tavaly nyár óta inkább olyanok kérnek menedéket, akik a jobb gazdasági lehetőségek, és menekültügyi körülmények miatt jönnek Ukrajnából Hollandiába.

A központban tartózkodó emberek számára jelenleg a menekültügyi hatóságok próbálnak befogadóhelyet keresni.

Veiligheidsregio felhívta a figyelmet, hogy azoknak, akik újonnan érkeznek Utrechtbe Ukrajnából, és nem tartoznak sérülékeny társadalmi csoportba, maguknak kell szállásról gondoskodniuk.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/ EPA)

Ajánljuk még