Aktuális

Férje sírjában rejtegette fiával a kábítószert az anya, a rendőrök lefülelték

„Hadvezért játszik, de a gyermekeink életéről beszél ilyen meggondolatlanul” – felháborodott a francia ellenzék Macron kijelentésén

| Szerző: hirado.hu
Tovább lebegtette az Oroszország elleni szárazföldi, katonai beavatkozást Gabriel Attal francia miniszterelnök kedden, azt követően, hogy hétfő este Emmanuel Macron köztársasági elnök nem zárta ki „nyugati” szárazföldi erők bevetését. Ellenzéki politikusok „őrültségnek” és felelőtlenségnek tartják Macron szavait. Hadvezért játszik az államfő Marine Le Pen konzervatív politikus szerint.

Erőteljes ellenzéki reagálások láttak napvilágot kedden Franciaországban azt követően, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök hétfő este

nem zárta ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét.

Háború vagy béke

Kedden már kora reggel az X-en (korábban: Twitter) reagált Macron szavaira Marine Le Pen. A Nemzeti Tömörülés (RN) nevű konzervatív párt vezetője élesen bírálta a köztársasági elnök által felvetett hipotézist – számol be a BFMTV francia hírtelevízió.

Kapcsolódó tartalom

„Nem tudom, hogy mindenki felfogja-e egy ilyen kijelentés komolyságát” – írta az X-en. „Emmanuel Macron hadvezért játszik, de

a gyermekeink életéről beszél ilyen meggondolatlanul.

Országunkban a háború vagy a béke a tét” – írta a pártelnök.

„Macron elveszítette a hidegvérét”

Jordan Bardella, az Nemzeti Tömörülés elnöke rámutatott: „Franciaország szerepe az, hogy megtestesítse az erőegyensúlyt. Egy nukleáris hatalommal szembeni fellépés során csapataink katonai elkötelezettségének felvetése épp olyan súlyos, mint meggondolatlan cselekedet. Emmanuel Macron – napról napra inkább így tűnik – elveszítette a hidegvérét” – jelentette ki az X-en a pártelnök.

Emmanuel Macron francia elnök (j5) megnyitóbeszédet mond az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencián a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában 2024. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

Az államfő az Ukrajna támogatására Párizsban tartott nemzetközi konferencia végén, hétfő este – huszonhét másik ország jelenlétében – tette meglepetést okozó kijelentését. Arra a kérdésre válaszolva, hogy esetleg küldenének-e nyugati csapatokat Ukrajnába – ezt a lehetőséget a La Tribune című lap szerint a szlovák miniszterelnök vetette fel – a francia elnök nem látta kizártnak, hogy erre is sor kerülhet.

„Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalos, elfogadott és jóváhagyott módon csapatokat küldjünk a helyszínre. De dinamikusan nézve semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút” – jelentette ki az államfő.

Folytassa, Attal!

Gabriel Attal kedd reggel az RTL műsorában egy kérdésre válaszolva tovább lebegtette a katonai szerepvállalást.

„Nem zárhatunk ki semmit egy olyan háborúban, amely Európa szívében és az Európai Unió kapujában zajlik”

– idézi a BFMTV a kormányfőt.

Marine Le Pen mellett más ellenzéki politikusok is elítélték Emmanuel Macron kijelentését.

„Az Oroszország elleni háború őrültség lenne” – reagált az Engedetlen Franciaország (LFI) nevű szélsőbaloldali párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon, szintén az X-en, „felelőtlennek” minősítve Emmanuel Macron szavait.

„Ha csapatokat küldenénk Ukrajnába, azzal hadviselő féllé válnánk. Az Oroszországgal való háború őrültség lenne. Az egyik atomhatalomnak egy másik nagy atomhatalom elleni harcias, verbális eszkalációja már most is felelőtlen cselekedet. A parlamentet arra kell kérni, hogy mondjon nemet. Nincs háború! Legfőbb ideje tárgyalni a békéről Ukrajnában, kölcsönös biztonsági záradékokkal!” – írta a politikus.

A Szocialista Párt (PS) első titkára, Olivier Faure az X-en éles szavakkal ítélte el az

„aggasztó elnöki meggondolatlanságot”.

„Az ukrán ellenállás támogatása – igen. Háborút indítani Oroszország ellen, és magával rántani a kontinenst – őrület”idézi a La Tribune című gazdasági lap.

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencia végén a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában 2024. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

Ajánljuk még