Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

„Ha bedől ez az ország, 10 milliós menekült-, illetve migránstömeg indulhat meg Európa irányába"

Rövid időn belül csaknem kétmillió menekült érkezett Csádba. Az afrikai ország stabilitásának megőrzése kulcsfontosságú, mert csak így lehet elkerülni egy többmilliós menekülthullám elindulását Európa felé. Magyarország a Hungary Helps programmal segít a csádi menekültek ellátásában, a mezőgazdaság talpra állításában, valamint az egészségügy működtetésében.

A Száhel-övezetben 2020 óta kilenc katonai puccs volt, miközben a terrorszervezetek aktivitása is emelkedik. A folyamatos támadások és létbizonytalanság miatt mintegy kétmillió ember menekült a térség utolsó stabil államába, Csádba.

Kapcsolódó tartalom

A helyzet annyira súlyos, hogy pénteken az élelmezésügyi vészhelyzetet is ki kellett hirdetni a menekültek miatt.

„A nemzetközi közösség magára hagyta azokat a belső menekülteket, akik a különböző terrorszervezetek tevékenysége és egyéb klímavészhelyzet miatt kerültek olyan helyzetbe, hogy el kellett hagyniuk az otthonaikat”

– mondta Vogel Dávid, a Hungary Helps csádi kirendeltségének vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Csád a menekültek nélkül is problémákkal küzd:

a csecsemőhalandóság a huszonkétszerese az európainak, a gyerekek csaknem fele éhezik, az emberek egyharmada szorul humanitárius segítségre.

„Ha bedől ez az ország, akkor nem túlzás és a nem a vészharangok kongatása azt állítani, hogy tízmilliós menekült-, illetve migránstömeg indulhat meg európai irányba” – hívta fel a figyelmet Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár az M1-en.

Azbej Tristan kiemelte: Csádnak kulcsfontosságú szerepe van az afrikai migráció megfékezésében, és

Magyarország a menekültek ellátása mellett a többi között egészségügyi, mezőgazdasági és anyagi segítséget is nyújt az országnak.

„A magyar csádi szerepvállalásnak az a lényege, hogy az országnak a stabilitását erősítsük. Ez nem lehetséges anélkül, hogy a fenyegető humanitárius katasztrófákat segítünk a helyi szereplőknek enyhíteni, illetve megelőzni” – magyarázta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Azbej Tristan kiemelte, hogy a Hungary Helps programnál az első helyen mindig az emberi életek megóvása szerepel.

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még