Baleset

Két személyautó összeütközött, a balesetben ketten meghaltak

Görög fregatt is csatlakozik az EU vörös-tengeri missziójához

Görög fregatt is csatlakozik az EUNAVFOR vörös-tengeri uniós missziójához – tudatta hétfőn az athéni védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a Hydra hétfőn indult a Vörös-tengerre, hogy részt vegyen az EUNAVFOR Aspides (görögül: pajzs) fedőnevű misszióban, amelynek célja a kereskedelmi hajók védelme a jemeni húszi lázadók támadásaival szemben.

Kapcsolódó tartalom

Pavlosz Marinakisz görög kormányszóvivő közölte, hogy a görög nemzetbiztonsági tanács a nap folyamán jóváhagyta az ország részvételét az uniós misszióban Níkosz Déndiasz görög védelmi miniszter javaslatára. Az athéni kormány indoklása szerint azért volt szükség erre, mert a húszik támadásai megzavarták a görög tulajdonban lévő kereskedelmi hajók forgalmát az ország legnagyobb kikötőjében, Píreuszban, illetve egyes konténerszállítók már egyáltalán nem kötnek ki ott.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

Kapcsolódó tartalom

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat. November óta Jemen partjai előtt több görög kereskedelmi hajót is támadások értek, amelyek során ugyan keletkeztek károk, de nem voltak áldozatok.

Az Aspides misszió február 19-én indult francia, német és olasz részvétellel.

Ajánljuk még