Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Zelenszkij először mondott ennyire konkrét számot az ukrán veszteségekről

Ukrajna 31 ezer katonát veszített a háború kitörése óta. Ezt az ukrán elnök közölte. Volodimir Zelenszkij először mondott ennyire konkrét számot az ukrán veszteségekről. Szerinte az oroszok ötször ennyi katonát vesztettek már. Az ukrán elnök továbbra is létkérdésnek tekinti a nyugati katonai támogatást, amely nélkül szerinte Ukrajna meg fog szűnni.

Az ukrán vezetés elismerte, fegyverhiányban szenved a hadsereg, miközben nyugati szövetségesei sorra támogatásukról biztosítják Kijevet.

Kapcsolódó tartalom

A kötelezettségvállalások ötven százalékát nem teljesítik időben” – mondta vasárnap Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter.

A kijevi vezetés szerint ha nem kapják meg időben a fegyvereket, további területeket és még több katonát veszítenek.

Volodimir Zelenszkij a háború kitörése óta először beszélt arról, hogy hány katonát vesztettek eddig a harcokban.

Az elveszített 31 ezer ukrán élet nagyon fáj. Azt nem tudom megmondani hányan sebesültek meg” – mondta az ukrán elnök, hozzátéve, hogy több tízezer ukrán halt meg az Oroszország által megszállt területeken.

Az államfő szerint Ukrajnára nehéz időszak vár, hírszerzők szerint ugyanis Oroszország május végén vagy a nyár elején újabb nagyszabású támadást indíthat.

Volodimir Zelenszkij ezért reményét fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus egy hónapon belül jóváhagyja az Ukrajnának nyújtandó több milliárd dolláros segélycsomagot, és hogy a nyugati partnerektől hamarosan nagy hatótávolságú fegyvereket kapnak.

Kapcsolódó tartalom

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna az Egyesült Államok segítsége nélkül nem képes megerősíteni légvédelmét, illetve az ukrán hadsereg akkor tudja kiszorítani az országból az orosz erőket, ha nagyjából ugyanannyi fegyvere lesz. Mint fogalmazott: Ukrajnának nincs más választása, mint győzni, különben az ország megszűnik létezni.

Közben a tervezettnél rövidebbre sikerült Annalena Baerbock német külügyminiszternek a Fekete-tenger melletti Mikolajiv vízművében tett látogatása. A terület felett ugyanis – ukrán források szerint – orosz felderítő drón jelent meg. Ezt általában légicsapás követi. A német külügyminisztert azonnal kimenekítették a helyszínről.

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Ajánljuk még