Aktuális

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz

Véget ért a sztrájk, ismét zsúfolt sorokban állnak a turisták az Eiffel-toronynál

Újra megnyílt az Eiffel-torony. Hat napig volt zárva a dolgozók sztrájkja miatt. Végül a szakszervezetek megállapodtak az üzemeltetővel a turistalátványosság hatékonyabb karbantartásáról. A bérekről tovább egyeztetnek.

Zsúfolt sorokban álltak az emberek vasárnap az Eiffel-toronynál. Általában ez a megszokott a francia fővárosban.

Kapcsolódó tartalom

,,Nagyon megkönnyebbültünk, hogy újra kinyitott. Csak emiatt jöttünk a gyerekekkel Párizsba, úgyhogy örülünk” – örvendezett egy apuka.

Naponta 15–20 ezer turista érkezik a világ minden részéről, hogy megnézze a 135 éves építményt.

Erre azonban most hat napot várni kellett. Sztrájk miatt az Eiffel-torony zárva – feliratú tábla fogadta a látogatókat hétfőtől szombatig.

Kapcsolódó tartalom

„Az ember azért jön Franciaországba, hogy megnézze a nevezetességeket, mit sem tudva a sztrájkról. Ez elrontja az egész nyaralást, ahogy az időjárás is. Eléggé kiábrándító, hogy nem tudunk felmenni” – mondta egy brit turista.

Az Eiffel-torony dolgozói hatékonyabb karbantartást és fizetésemelést követeltek.

 

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói Párizsban 2024. február 22-én (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

„A városháza nem tudja biztosítani a fenntartást sem, a karbantartást, a festést, a liftek korszerűsítését vagy egyszerűen a működtetést. A rövid távú előnyöket helyezik előtérbe a műemlék hosszú távú megőrzése és a vállalat fenntartásával szemben, amiért dolgozunk” – magyarázta Stephane Dieu, az egyik szakszervezet képviselője.

Az üzemeltető végül hat nap után bejelentette, hogy megállapodtak a felújításról. A tervek szerint 2031-ig a cég összesen 380 millió euró forrást biztosít erre a célra.

A bérekkel kapcsolatban is megkezdték a tárgyalásokat, arról már csak márciusban várható döntés.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még