Legfrissebb

Elfogták a fegyveres túszejtőt, aki meglépett a rendőrök elől, hármas gyilkossággal gyanúsítják

Történelmi napnak nevezte a NATO-döntés napját a svéd miniszterelnök

Történelmi napnak nevezte a hétfői napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Kapcsolódó tartalom

Svédország feladja több mint 200 éves semlegességét és katonai el nem kötelezettségét. Ez nagy lépés, amit komolyan kell venni” – hangsúlyozta Kristersson a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján.

Azért csatlakozunk a NATO-hoz, hogy még jobban megvédhessük azt, amik vagyunk és amiben hiszünk. Szabadságunkat, demokráciánkat és értékeinket védjük másokkal együtt” – szögezte le.

„Ami Oroszországot illet, az egyetlen dolog, amivel számolhatunk, hogy nem fog nekik tetszeni az, hogy Svédország NATO-tag lesz”

– mondta a svéd kormányfő.

„Azt nem tudhatjuk, hogy ezen felül, mit fognak tenni. Felkészültünk minden eshetőségre” – fűzte hozzá.

A Fehér Ház is üdvözölte a magyar parlament hétfői döntését. „Nagyon-nagyon hamar szeretnénk üdvözölni Svédországot Finnország oldalán a NATO-ban” – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Rishi Sunak brit kormányfő szintén a történelmi nap kifejezést használta az X-en.

Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük Önöket

– írta a brit miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak.

Szívből jövő gratuláció országuknak

– jelentette ki a francia elnök örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja. „Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is” – tette hozzá.

Ajánljuk még