Rendkívüli

Szép volt lányok! Kijutott a párizsi olimpiára a női kézilabda-válogatott

NAÜ-jelentés: Irán növelte a magas dúsítású urán előállítását

Irán az utóbbi három hónapban jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése szerint, melybe a dpa német hírügynökség nyert betekintést.

Október vége és február eleje között a NAÜ szerint Irán 25 kilogramm, 60 százalékos dúsítottságú, fegyver előállításához megfelelő szintet csaknem elérő uránt állított elő. Az azt megelőző negyedévben az előállított mennyiség hét kilogrammnál kevesebb volt.

Mindazonáltal Irán teljes, 60 százalékra dúsított uránkészlete az utóbbi hónapokban kevesebb mint 121 kilogrammra csökkent, mert egy részét alacsonyabb szinten dúsított uránnal keverték.

A dokumentum ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy ezt a keveréket vissza lehet állítani a korábbi szintre.

Kapcsolódó tartalom

Szakemberek szerint atombomba előállításához körülbelül 50 kilogramm, legalább 80-90 százalékra dúsított uránra van szükség.

Az iráni vezetés tagadja, hogy nukleáris fegyverre akarna szert tenni. Egy másik, ugyancsak hétfőn közzétett jelentésben azonban a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi felhívta a figyelmet Irán nukleáris programjának jelenlegi és volt vezetői azon kijelentéseire, melyek szerint a síita államnak megvan a technikai kapacitása ilyen jellegű fegyver előállításához.

„Az ilyen állítások csupán fokozzák a főigazgató aggodalmát azzal kapcsolatban, vajon Irán valóban nyilvánosságra hozta a teljes nukleáris programját”

– áll a szervezet jelentésében.

Ajánljuk még