Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Megkezdődtek az egyeztetések az új szerb kormányról

Megkezdte az egyeztetéseket az új szerb kormányról Aleksandar Vucic köztársasági elnök hétfőn Belgrádban.

Szerbiában december 17-én tartottak előrehozott parlamenti választást, a parlament február 6-án alakult meg. Az alkotmány értelmében a képviselőház megalakítását követően legfeljebb 90 napon belül kell felállnia az új kormánynak.

Kapcsolódó tartalom

Az új összetételű törvényhozásban a 250 helyből 129 jutott a legnagyobb pártnak, a Szerb Haladó Pártnak (SNS). Ez kilenccel több, mint az előző ciklusban volt, és általa a párt megszerezte az abszolút többséget.

A december 17-i előrehozott parlamenti választáson a második helyen a baloldali összefogás Szerbia az Erőszak Ellen nevű listája végzett, amelynek így 65 képviselője került be a parlamentbe. A harmadik az eddigi kisebb kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett 18 mandátummal.

A parlamentbe bekerült még a Remény nevű jobboldali koalíció (13 mandátum), valamint a civilekből álló, Mi – A nép egy hangja nevű lista (13 mandátum).

A szerb pártok mellett öt nemzeti kisebbségi párt is bekerült a törvényhozásba: a bosnyák kisebbség két pártjának kettő-kettő, az orosz, valamint az albán kisebbségnek pedig egy-egy képviselője. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) hat politikusa ülhet be a parlamenti patkóba. A legnagyobb délvidéki magyar párt az előző választáson öt mandátumot szerzett.

Kapcsolódó tartalom

Aleksandar Vucic a múlt héten jelentette be, hogy hétfőn megkezdi az egyeztetéseket mindazokkal, akik „szeretnének vele beszélni, és tisztelik Szerbia alkotmányát, illetve törvényeit”. Ezzel arra utalt, hogy az ellenzék a parlament alakuló ülésén heves tiltakozásba kezdett, füttyögéssel, kiabálással, és transzparensek lengetésével igyekezett akadályozni a munkát. A kormányzat bírálói szerint választási csalás történt, és nem törvényes úton jutottak képviselői helyhez a korábbi kormánykoalíció pártjainak tagjai. A Szerbia az Erőszak Ellen lista képviselői végül nem az ülésteremben, hanem az előcsarnokban tették le képviselői esküjüket. A múlt hét végén a tömörülés képviselői közölték, nem tárgyalnak az államfővel.

Az egyeztetéseket a szerb köztársasági elnök a nemzeti kisebbségek pártjaival kezdte, hétfőn az albán és az orosz kisebbség képviselői egyeztettek az államfővel, kedden pedig a VMSZ küldöttségével tárgyal Aleksandar Vucic.

Ajánljuk még