Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

Kína visszautasítja azt az amerikai jelentést, amely szerint nem járul hozzá a világkereskedelemi rendszerhez

Peking hétfőn elutasította azt az amerikai kormányzati jelentést, amely tagadja Kína érdemi hozzájárulását a multilaterális kereskedelmi rendszerhez és a világgazdasághoz annak ellenére, hogy már két évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

A kínai kereskedelmi minisztérium arra reagálva adott ki közleményt, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi képviselete az amerikai kongresszushoz nemrégiben eljuttatott jelentésében bírálatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy Peking mennyire tesz eleget a WTO-megállapodásokban rögzített kötelezettségeinek.

Kapcsolódó tartalom

A pekingi közleményben azt írták, hogy Kína a WTO legnagyobb fejlődő tagjaként mindig is határozottan támogatta a többoldalú kereskedelmi rendszert, a gyakorlatban is alkalmazta a multilateralizmust, és tisztességesen teljesítette WTO-kötelezettségeit.

Az ország folyamatosan fejlesztette piacgazdasági intézményeit és jogrendszerét a nemzeti adottságai alapján, kiterjesztette a magas szintű intézményi nyitást, teljes mértékben és intenzíven részt vett a WTO reformjában, továbbá aktívan segítette más fejlődő országok, különösen a legkevésbé fejlett országok beilleszkedését a multilaterális kereskedelmi rendszerbe” – közölte a minisztérium.

Hozzátette: az amerikai fél eltorzította az elért eredményeket, alaptalan vádakat fogalmazott meg Kína gazdasági és kereskedelmi politikájával kapcsolatban, továbbá egyoldalú kereskedelmi megfélemlítést folytatott diszkriminatív iparpolitikával, megzavarva a globális ipari és ellátási láncokat, és súlyosan befolyásolva a nemzetközi kereskedelmi rendet és a WTO-tagok közös érdekeit.

A minisztérium felszólította az amerikai felet, hogy mielőbb korrigálja rossz cselekedeteit, tartsa be a WTO szabályait és kötelezettségvállalásait Kínával és más tagokkal együttműködve, hogy a szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszert közösen fenntarthassák.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még