Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

A háború évfordulójának napján sem hallgattak el a fegyverek Ukrajnában

Ukrajnában a háború évfordulóján sem hallgattak el a fegyverek. Donyeckben a helyi hatóságok szerint ukrán tüzérségi találat ért lakóházat, a támadásnak halálos áldozata is van. A kelet-ukrajnai város 2014 óta orosz ellenőrzés alatt áll, de a mai napig rendszeresen érik találatok a két fél összecsapásaiban.

A gázvezetéket javítják Donyeck külvárosában egy megrongálódott épületen, amelynek több erkélye beszakadt, az ablakai pedig kitörtek. A lakóházat szombaton érte tüzérségi találat, amelyben egy ember meghalt, egy pedig megsebesült.

Donyeck 2014 óta orosz ellenőrzés alatt áll, de az ukrán csapatok rendszeresen tűz alá veszik a települést.

Pedig az ukrán hadsereg jelenleg súlyos fegyver és lőszerhiánnyal küszködik, dacára annak, hogy Volodimir Zelenszkij elnök naponta kap ígéretet újabb és újabb segélyekre az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és az Egyesült Királyságtól.

Kapcsolódó tartalom

A brit védelmi minisztérium éppen az orosz invázió kezdetének második évfordulóján jelentette be, hogy a következő egy évben 112 milliárd forintnyi fontot fordít olyan tüzérségi lövedékek beszerzésére, amelyekre „sürgősen szükség van” az ukrajnai készletek feltöltése érdekében.

Az egyik kelet-donyecki tüzérségi állásban

a katonák mégis arra panaszkodnak, hogy nincs elég lőszerük

ahhoz, hogy visszatartsák az orosz erőket.

„Amikor az ellenség bejön, sok emberünk meghal. És a legfontosabb dolog az, hogy mi nem tehetünk semmit. Ülünk itt a semmivel”– mondta a tüzérségi üteg egyik főtisztje.

Közben az orosz védelmi minisztérium szombaton felvételeket tett közzé arról, hogy az ukrán hadsereg által hátrahagyott tetemes mennyiségű fegyverre és lőszerre találtak Avgyijivka koksz- és vegyi üzemében.

Kapcsolódó tartalom

Avgyijivka a múlt héten esett el, Bahmut tavaly májusi elfoglalása óta ez az oroszok legnagyobb eredménye. A stratégiailag fontos város bevétele után az orosz csapatok több szakaszon is akcióba lendültek.

A romok alatt kutatnak túlélők után Odesszában,

ahol egy társasházba csapódott egy orosz drón pénteken este: egy ember meghalt, a tűzoltók három sebesültet húztak ki a törmelék alól.

Oroszország napok óta folyamatosan támadja a Fekete-tengeri kikötőt.

Elemzők szerint a rendkívül intenzív orosz offenzíva miatt a következő időszakban még több olyan térség lehet, ahonnan az ukránoknak vissza kell vonulniuk.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Maria Senovilla)

Ajánljuk még