Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Potápi Árpád János: A kormánynak mindenhol fontosak a diaszpórában élő magyarok

A kormánynak mindenhol fontosak a diaszpórában élő magyarok – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton a Ciprusi-Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társasága Hirokitíában tartott rendezvényéről az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: jó látni azt, hogyan alakul a diaszpórában élő közösségek élete a nagyvilágban, akár Európában, akár a tengeren túl. Tapasztalatai szerint nagy jelentősége van a mintegy 2,5 milliós magyarságot jelentő diaszpóra, mint nemzetrész megőrzésének.

Közölte:

50-60 éve lehet beszélni ciprusi magyarságról, amely nagyrészt vegyes házasságoknak köszönhetően alakult ki.

A ciprusi magyar közösség élete az elmúlt években, évtizedekben egyre aktívabb lett, 2013-ban előbb Nicosiában hoztak létre hétvégi magyar iskolát, amelyet Páfoszon és Limassolban követtek újabbak, nemsokára pedig Larnakán is beindul a hétvégi magyar oktatás – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

A hétvégén Hirokitíában rendezett farsangi programra is mintegy 50-60 gyermek érkezett a sziget minden részéről szülőkkel, nagyszülőkkel – emelte ki Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy az ortodox kereszténységben a böjti időszak később kezdődik.

Kiemelt kép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Ajánljuk még