Gyász

Elhunyt Gát György

Összecsaptak a kecskék közé zuhanó rendőrökkel a Macron lemondását követelő francia gazdák

| Szerző: hirado.hu
Tüntető gazdák szállták meg délelőtt Párizsban a mezőgazdasági vásárnak otthont adó kiállítási központot, nem sokkal Emmanuel Macron látogatása előtt. A francia elnök lemondását követelő demonstrálók össze is csaptak a rendőrökkel, egy embert őrizetbe vettek. Számos más európai országhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta tiltakoznak a gazdák a magas költségek, az uniós környezetvédelmi előírások és az olcsó import ellen.

A párizsi mezőgazdasági vásáron szombat délelőtt készült felvételeken látszik, ahogy a rendőrsorfalnak feszülve próbálnak utat törni maguknak a gazdák a kiállítók standjai között. A dulakodás közben ledöntötték az egyik karám oldalát és

a kecskék közé zuhantak a rendőrök.

A gazdák így be tudtak nyomulni a kiállítás területére, ahol aztán már Emmanuel Macron lemondását követelték.

Kapcsolódó tartalom

„Katasztrófa. Szégyenletes, hogy ez az ország nem segíti a mezőgazdaságot. Mire várnak? Hogy egymás után menjenek tönkre a gazdák?” – kérdezte az egyik termelő.

Párizsban szombaton nyílt meg az ország legnagyobb mezőgazdasági vására.

A francia elnök éppen együtt reggelizett a gazdákat tömörítő szakszervezetek vezetőivel, amikor elszabadultak az indulatok.

Sajtóhírek szerint az összecsapások nyomán legalább egy embert letartóztattak.

Kapcsolódó tartalom

Az államfőt látogatása minden állomásán hangos füttyszóval és sípolással fogadták a demonstrálók, ezért lemondta részvételét a délutánra tervezett nyílt vitán, ugyanakkor bírálta a tüntetőket.

„Nem fogok köntörfalazni: a dühöt ki lehet fejezni. Jobb, ha nincs rá szükség, de ha van, annak hangot lehet adni. A lezárás, a demonstráció ennek az eszköze, de sem én, sem a kormány nem hagyta jóvá az erőszakos viselkedést senkivel és semmivel szemben” – fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök.

Az elkeseredett gazdák elsősorban

az unió zöldpolitikája ellen tiltakoztak.

Szerintük ugyanis Brüsszel új szabályai jelentősen megemelték a mezőgazdasági termelés költségeit. Emiatt pedig az Unióban előállított termékek lényegesen drágábbak, mint az EU-n kívülről, például Ukrajnából beáramló olcsó áruk.

Kapcsolódó tartalom

A párizsi kormány a korábbi, útlezárásos gazdademonstrációk nyomán ígéretet tett arra, hogy segít a termelőkön, tényleges lépéseket azonban egyelőre nem tettek. A demonstrálók viszont azt mondják, hogy elfogyott a türelmük.

Nem csak a francia gazdák követelnek egységes uniós fellépést az ukrán gabona ellen:

Európa-szerte tüntetnek a termelők,

közülük is a legaktívabbak a lengyel gazdák.

„Az ukrajnai háború előtt az árak sokkal alacsonyabbak voltak. A műtrágya olcsó volt, csakúgy mint a vegyszerek és a vetőmag. Amióta kitört a háború, azóta viszont bezuhant a gabona ára. Aratás idején lehetetlen eladni, mert a piacot elárasztja az olcsó ukrán gabona” – Maciej Florczuk mondta egy termelő.

A lengyel gazdák egy hónapja szervezik a tiltakozó akciókat:

az ukrán határon óránként csak egy teherautót engednek át, ami miatt helyenként akár több száz óra is lehet a várakozás. A baloldali lengyel kormány a héten azt ígérte, hogy kritikus infrastruktúrává minősíti át a határátkelőket, hogy feloldja a blokádot, a gazdák azonban fenntartják a határzárat. A termelők

azt követelik Brüsszeltől, hogy fékezze meg az ukrán gabona beáramlását és kompenzálja a gazdák anyagi kárait.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/ EPA/LEWIS JOLY / POOL MAXPPP OUT

Ajánljuk még