Aktuális

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Donald Trump beszédével ér véget a CPAC

A republikánusoknak minden korábbinál jobban kell ellenőrizniük az elnökválasztás tisztaságát, mert csak így lehet elkerülni az előző választáson tapasztalt szabálytalanságokat. Erről is szó volt a Washingtonban rendezett konzervatív politikai konferencián, a CPAC-en. A rendezvénynek magyar felszólalója is lesz, az esemény pedig szombaton Donald Trump beszédével ér véget.

Több száz amerikai és külföldi konzervatív politikus, véleményvezér, kutató és újságíró érkezett az amerikai főváros közelében megrendezett Konzervatív Politikai Akció Konferenciára (CPAC), National Harborba. A CPAC célja a kapcsolatteremtés, a konzervatív erők nemzetközi együttműködésének előmozdítása az ötleteket cseréjén, a sikeres politikai kezdeményezések bemutatásán keresztül.

Kapcsolódó tartalom

A konferencia témái, illetve az esemény témái között szerepel a konzervatív értékek védelme, a határbiztonság kérdései, az antiszemitizmus kérdése, és a legfőbb kérdés persze, hogy mi lesz a novemberi elnökválasztáson.

A republikánusoknak fel kell venniük a kesztyűt és küzdeniük kell, nehogy a demokraták újból választási szabálytalanságokkal nyerjenek. Erre utalt beszédében Donald Trump menye, Lara Trump.

„Most már tudjuk, hogyan működnek a demokraták. Már meg sem próbálják titkolni. Ezek az emberek annyira kétségbeesetten akarják Trump elnököt távol tartani a Fehér Háztól, hogy már kommunista taktikákat is alkalmaznak, a céljuk a felforgatás, az emberek akaratának és az alkotmánynak a szabotálása” – fogalmazott Lara Trump a CPAC-en.

Abban a republikánus politikusok és szavazók egyetértenek, hogy a demokraták kormányzásával került lejtőre az Egyesült Államok.

A kábítószer és a bandaháborúk az Egyesült Államokban is óriási problémát jelentenek. Ezért is várták nagy érdeklődéssel a salvadori elnök beszédét. Nayb Bukele 2022-ben a hadsereget is bevetette a bűnbandák ellen. Két év alatt 70 ezer bandatagot kaptak el, a börtönök megteltek bűnözőkkel. A jogvédő szervezetek tiltakoztak ugyan a szerintük embertelen bánásmód miatt, a választók támogatása azonban elsöprő volt: Bukelét idén februárban 84 százalékkal választották újból elnökké.

Kapcsolódó tartalom

„Nem is csak a bűnbandákról van szó. A bűnözők ebben a korrupt rendszerben együttműködnek az úgynevezett nemzetközi közösséggel, a civil szervezetekkel és természetesen az álhírgyárosokkal, pont úgy, ahogyan ez az Egyesült Államokban is történik” – fogalmazott Nayib Bukele, Salvador elnöke.

A konferencián Magyarország is téma. Kövessük Magyarországot címmel egy panelbeszélgetést is rendeznek, aminek témája a Soros György elleni küzdelem.

Magyarországot Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója képviseli a rendezvényen.

A CPAC szombaton fejeződik be, a konzervatív párt elnökjelöltségért kampányoló Donald Trump beszédével.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2023. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánljuk még