Aktuális

Ritka leleteket rejtett a több száz éves sír

A román vezetők országuk további feltétlen támogatásáról biztosították Ukrajnát

A bukaresti vezetők és állami intézmények Románia feltétel nélküli, további támogatásáról biztosították Ukrajnát a háború kitörésének második évfordulóján.

Klaus Ioahnnis államfő már pénteken megemlékezett az évfordulóról, amikor üzenetben méltatta a bukaresti Északi Pályaudvaron működő, az ukrajnai menekülteket segítő és eligazító központ önkénteseinek tevékenységét. A román elnök közösségi oldalán is bejegyzést tett közzé, amelyben úgy fogalmazott: „két éve hogy összefogtunk az agresszor ellen, a demokrácia, a jogállamiság, a szabadságunk és biztonságunk védelmében”.

Iohannis szerint Ukrajnának az Európai Unióban van a jövője, Románia pedig – megbízható fekete-tengeri szomszédjaként – mindaddig folytatni fogja Ukrajna átfogó és feltétel nélküli támogatását, amíg erre szükség lesz.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton közösségi oldalán biztosította Ukrajnát országa töretlen szolidaritásáról.

„Egységesen és szolidárisan lépünk fel Ukrajna győzelméig és egy igazságos béke megteremtéséig. Kormányzati csapatommal együtt azon dolgozunk, hogy erősítsük kétoldalú kapcsolatunkat Ukrajnával” – írta közösségi oldalán a román kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Luminita Odobescu külügyminiszer az évfordulós üzenetében úgy értékelte: ezzel a súlyos és tartós következménykekel járó, kiprovokálatlan, indokolatlan és törvénytelen háborúval Oroszország bebizonyította, hogy továbbra is a legnagyobb biztonsági fenyegetés marad az európai és euroatlanti közösség számára. A román diplomácia vezetője szerint Románia továbbra is minden eszközével kész segíteni Ukrajnát, Moldovát és minden sérülékeny partnerét az orosz agresszióval és hibrid hadviseléssel szemben.

Szombat este ukrán nemzeti színekkel világítják meg a kormány és a parlament bukaresti épületét. A törvényhozás főbejáratánál kitűzték az ukrán lobogót is, hétfőn pedig a képviselőház plenáris ülésén emlékeznek meg a háború áldozatairól – közölte a bukaresti kormány, illetve a parlament sajtóirodája.

Ajánljuk még