Időjárás

Többfelé fagyhat, csak később jön az enyhülés

Svédországban a rendőrség szerint mintegy 62 ezren állhatnak kapcsolatban a bűnszervezetekkel

Svédországban körülbelül 62 ezer ember áll valamilyen kapcsolatban a bűnbandákkal a skandináv ország rendőrségének pénteki közlése szerint.

Sajtótájékoztatóján Petra Lundh országos rendőrfőparancsnok azt mondta, hogy adataik szerint a tízmilliós országban 14 ezren vesznek részt bűnbandák tevékenységében, de további 48 ezren segítik őket valamilyen módon.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő

Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter szerint 2022-ben 62, halálos áldozattal járó lövöldözést regisztráltak és bár 2023-ra a lövöldözéses bűncselekmények száma kissé visszaesett, az előzetes adatok szerint Svédországban még mindig kilencszer több lövöldözés történik, mint a szomszédos Norvégiában, Finnországban és Dániában együttvéve.

Hozzátette azt is, hogy a robbanószerkezetekkel elkövetett támadások száma soha nem látott mértékűre nőtt.

A bűnbandákra kitérve leszögezte, hogy többségük elsősorban kábítószer-kereskedelemre, valamint idős emberek és a szociális ellátórendszer megtévesztésére specializálódott, továbbá felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy tagjaik beférkőznek a hatóságok és a politikai pártok soraiba is.

Tavaly szeptember volt 2019 óta a „leghalálosabb” hónap Svédország történetében, 11, halálos áldozattal járó lövöldözéssel.

Ajánljuk még