Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Ötven nővel erőszakoskodott, kiskorúakat rontott meg a vádak szerint a baloldal médiaguruja: most nincs tüntetés, nem akarják „eltörölni”

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

| Szerző: hirado.hu
Hatalmas, kínos hallgatás: összesen ennyi a francia és a nemzetközi baloldal, a jogvédők, metoo-mozgalmárok reakciója arra, hogy ügyészségi vizsgálat indult Gérard Miller szélsőbaloldali pszichoanalitikus és televíziós műsorvezető ellen nők és igen fiatal lányok zaklatásáért. Elképesztően sok, félszáz esetről van szó.

„Egyenlőtlen” kapcsolatai voltak, ám senkit nem erőszakolt meg – egyelőre makacsul ezt állítja Gérard Miller, aki ellen a párizsi ügyészség vizsgálatot indított nemi erőszaknak és szexuális erőszaknak minősülő,

esetenként kiskorú áldozatokkal szemben elkövetett cselekmények miatt.

Most hallgatnak a jogvédők

A sokoldalú, liberális és baloldali körökben igen népszerű, 76 éves pszichoanalitikus ellen, aki emellett egyetemi tanár, író, rendező, színházi és filmszínész, valamint a francia rádió és televízió rovatvezetője és szerkesztője is, egyelőre hat bejelentés érkezett az ügyészségre, ám az utóbbi időszakban tömegével közölte a sajtó az egykori áldozatok nyilatkozatait.

Ezek közül csak az Elle című lapban összesen 41 nő tett vallomást. Közülük hárman azzal vádolják a pszichoterapeutát, hogy

az otthonában tartott hipnózisos üléseken molesztálta őket.

A megszólaló nők közül sokan kiskorúak voltak az állítólagos visszaélések idején. A baloldalon az ügy elég kínos – írja a Le Figaro, kiemelve, hogy a máskor igen gyorsan reagáló feminista mozgalmak közül nem sok szólalt meg, s egy sem azok közül, akik nemrég még Emmanuel Macron köztársasági elnöknek is nekimentek, amiért védelmébe vette a hisztérikus eltörlőkampány (cancel culture) áldozatává lett ikonikus színészt, Gérard Depardieu-t.

Kapcsolódó tartalom

„Gérard Hányévesvagy”

Miller áldozatait a páciensei mellett olyan tévéműsorok – stúdióba behívott – nézői között hálózta be, melyeknek ő volt a műsorvezetője. Ennél kirívóbb esetek is történtek: különféle forgatások idején akár az utcán is molesztálni kezdte a mellékhelyiségbe igyekvő nőket.

Lakásán Miller rendszerint molesztált „analízis” céljából vagy más ürüggyel felcsalogatott lányokat. A televíziós forgatásokon kollégái a háta mögött Gérard Miller helyett „Gérard Hányévesvagy”-ként hívták, mert a felvételek során

minden alkalommal odament a közönségként leültetett vendégek közül a fiatal lányokhoz,

és azt kérdezte tőlük: „Hány éves vagy?” Azt mondták róla: a 23 éven aluliak megszállottja volt, s azonnal, feltétlenül „ráhajtott” a fiatalokra, gyakran fiatalkorúakra is.

A hatalom embere

Miközben maga Miller is elismeri az X-en közétett bejegyzésében: „Pszichoanalitikusként, akadémikusként, íróként, televíziós és rádiós kommentátorként a hatalom embere voltam”, azt csak a legutóbbi időben kezdte szóvá tenni a média, hogy ez miféle hatalom volt.

A Le Figaro nyomtatott verziója a napokban hosszabb cikket közölt Miller „bukásáról”, megemlítve, hogy az LFI-hez (az Engedetlen Franciaország nevű szélsőbaloldali párthoz) szorosan kötődő egykori kommunista aktivista komoly befolyással rendelkezett.

Gérard Miller, aki nemrég dühösen ment neki a franciaországi zsidóságnak, amiért szerinte ez a réteg „a szélsőjobb” felé tart a muszlim bevándorlókat támogató baloldal miatt, Lengyelországból emigrált zsidó szülők gyermekeként született, már Franciaországban. Már 1964-ben csatlakozott a Francia Kommunista Párt ifjúsági szervezetéhez, majd a kommunista diákszövetséghez; később olyan szervezetek tagja lett, mint a francia Marxista-Leninista Kommunista Mozgalom, a Marxista-Leninista Kommunista Ifjúság Szövetség és a Proletár Baloldal nevű szervezet.

A vörös guru

Első botránya egy adózatlan, be nem jelentett bankszámlához kötődött, ekkor származása miatt üldözött édesapájára hivatkozott a szélsőbaloldali Le Monde által közölt zavaros érveléssel.

Az utóbbi évtizedekben „a tévé vörös médiagurujaként” emlegették, a hipnotizálásról színházi előadást is tartott, s ezt az alkalmat is megragadta szélsőbaloldali eszméi terjesztésére, tömegmanipulációval vádolva Nicolas Sarkozyt.

Miller volt az egyik alapítója a Le Media webtelevíziónak, amelyet

szovjet típusú sajtóbizottságként is emlegettek

a francia lapok, és általános volt a vélekedés, hogy ez az LFI szélsőbaloldali párt szócsöve.

Nem fogja megúszni?

Bár a guru több szexuális zaklatása elévült már, a kiskorúak ügyeit érintő esetek az úgynevezett csúszó elévülési időnek köszönhetően nem biztos, hogy ebbe a kategóriába esnek – emeli ki a Le Fogaro. A lap emlékeztet: Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter 2021-es törvénye egy olyan mechanizmust teremtett meg, amely

kiskorúak szexuális bántalmazása esetén igen hosszú idő után is lehetővé teszi az eljárás megindítását.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánljuk még