Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Nikol Pasinján: Örményország felfüggesztette részvételét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében

Örményország felfüggesztette részvételét a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB) – derült ki abból az interjúból, amelyet Nikol Pasinján örmény miniszterelnök adott a France 24 hírcsatornának.

„A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete véleményünk szerint Örményország vonatkozásában nem teljesítette küldetését, különösen 2021-2022-ben nem. Ezt nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Felfüggesztettük részvételünket ebben a szerződésben. Meglátjuk, mi lesz a következő lépés” – tette hozzá a kormányfő a csütörtökön készített interjúban.

Az örményországi orosz katonai bázis esetleges bezárására vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta, hogy „erről jelenleg nincs szó”.

Kapcsolódó tartalom

Pasinján úgy véli, hogy a Jereván és Baku közötti béke jelenleg lehetetlen.

„Ha Azerbajdzsán saját maga nyugati részének tekinti Örményországot, és ha ehhez hozzávesszük a közelmúltbeli incidenseket, akkor világossá válik, hogy ez lehetetlen. Ilyen béke jelenleg elképzelhetetlen”

– szögezte le. Úgy vélekedett, „ha figyelembe vesszük Baku nyilatkozatait, akkor nem zárható ki egy újabb támadás lehetősége Örményország ellen”.

A hegyi-karabahi konfliktus gyökerei az első világháborúig nyúlnak vissza. Örményország és Azerbajdzsán azóta sok háborút vívott a jogilag mindig Azerbajdzsánhoz tartozó, de a közelmúltig többségében örmények lakta területért.

Kapcsolódó tartalom

Hegyi-Karabah 1988-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Jereván támogatott. Azerbajdzsán azonban tavaly egynapos villámháborúval visszafoglalta a területet. Az azeri győzelem után a hegyi-karabahi örmény lakosság nagy része Örményországba menekült.

A határvillongások azóta is rendszeresek. Egy héttel ezelőtt az azeri határőrszolgálat arról számolt be, hogy egy határőrük megsebesült örmény területről leadott lövésektől.

Egy napra rá az azeri határőrszolgálat „megtorló műveletről” számolt be, amelyben megsemmisítetek egy örmény harcálláspontot. Jereván négy örmény katona haláláról számolt be.

Február 16-án az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közölte, hogy örmény területről támadás érte az azeri hadsereg állásait. Jereván dezinformációnak nevezte ezt.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) nem kapott Örményországtól értesítést arról, hogy felfüggesztené tagságát a szervezetben – közölte pénteken a szervezet titkársága a TASZSZ orosz hírügynökséggel. „Ami a részvétel befagyasztásáról szóló állítást illeti, az nyilvánvalóan arra vonatkozik, hogy az Örmény Köztársaság nem vett részt a szervezet által a közelmúltban tartott számos rendezvényen (hadgyakorlaton)” – közölte a titkárság.

Ajánljuk még