Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája

Kreml: Tisztázni kell Örményországgal, mit jelent a katonai blokkban való részvétel felfüggesztése

Oroszország tisztázni kívánja Örményországgal, hogy mit jelentenek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB) való részvétel felfüggesztésére vonatkozó jereváni nyilatkozatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a Zvezda katonai tévécsatornának.

„Az örmény fél semmilyen hivatalos lépést nem tett ezzel kapcsolatban. Kapcsolatfelvételre készülünk a kollégáinkkal és a nyilatkozatok jelentésének tisztázására” – mondta.

Peszkov hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetben nagyon fontos minden részletet tisztázni.

A Kreml szóvivője reményét fejezte ki, hogy „örmény barátaink mindent megmagyaráznak nekünk”.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pénteken jelentette be hazája ODKB-tagságának felfüggesztését. Indoklása szerint „Örményországra vonatkozóan a kollektív biztonsági szerződés nem teljesült, különösen 2021-2022-ben”.

Kapcsolódó tartalom

Az ODKB Moszkvában működő titkársága közölte, hogy nem kapott semmilyen nyilatkozatot Jerevántól tagságának befagyasztásáról. A szervezet részéről nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Pasinján szavai azzal függenek össze, hogy Örményország nem vett részt az ODKB több közelmúltbeli eseményén.

Jereván többször is megvádolta az ODKB-t és Moszkvát, hogy nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit.

Januárban Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára azt mondta, hogy a köztársaságnak „nincsenek elvárásai” a szervezettel szemben, mivel „nem reagált megfelelő módon” az azeri hadsereg által 2022 szeptemberében indított „nagyszabású támadás” idején.

Pasinján nem vett részt az ODKB november 23-i minszki csúcstalálkozóján. Az ODKB-nak hat tagállama van: Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Kiemelt kép: Dmitrij Peszkov (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Ajánljuk még