Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Felmérés: Még mindig háborús győzelmükben bíznak Ukrajna lakosai

| Szerző: hirado.hu
Ha azt kérdezik Ukrajna azon lakosaitól, akik a továbbra is a Kijev ellenőrzése alatt álló területeken élnek, hogy kinek a győzelmével végződik az Oroszországgal szembeni katonai konfliktus. Összességében még mindig 89 százalékuk számít arra, hogy meg fogják nyerni a háborút – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) szerdán publikált felméréséből.

A bizakodók közül 2024 februárjában 60 százalék jelölte meg azt a lehetőséget, hogy Ukrajna okvetlenül, 29 százalék pedig azt, hogy inkább nyerni fog.

A feltétlen győzelem víziójának hívei e csoporton belül alaposan megfogyatkoztak:

2022 májusában még 80 százalékuk bízott az „okvetlen” győzelemben s még ezen felül tettek ki 15 százalékot az „inkább” kijevi győzelmet várók csoportja – áll a KIIS friss publikációjában.

Szeszélyes hangulati kilengések

Megnövekedett azok száma is, akik orosz győzelemre számítanak: a felmérést végző, s publikációjában a „győzelem” szót végig nagybetűvel író kijevi intézet szerint míg 2022-ben senki nem jelölte meg az „okvetlen” orosz győzelem lehetőségét, idén februárra a válaszadók egy százaléka válaszolt így;

az „inkább” orosz győzelmet 2022 májusában egy, míg 2024 februárjában már 3 százalék látta reálisnak.

Bár az ukránok (és a soknemzetiségű ország területén élő más nemzetiségek, így például a magyarok, oroszok, lengyelek, örmények, gagauzok stb.) „stratégiailag” hisznek is a győzelemben, a jelenlegi helyzet értékelését illetően jóval visszafogottabbak.

Arra a kérdésre, hogy ki áll jobban most a csatatéren, a megkérdezettek 24 százaléka úgy véli, hogy Ukrajna és 15 százalék, hogy Oroszország javára billenhet a mérleg. Ugyanakkor az ukránok majdnem fele (47 százalék) úgy véli, hogy egyik fél javára sem dőlnek el a harcok.

Az intézet megjegyzi: a győzelmet illetően erőteljes kilengéseket mutat az Ukrajnában élők közhangulata. Az invázió előestéjén,

2021 decemberében a megkérdezettek mindössze 39 százaléka volt optimista Ukrajna jövőjét illetően. Három hónappal az invázió után viszont 88 százalékuk volt optimista,

míg a bizakodók aránya 2023 novemberében 77 százalékra esett vissza (az erőteljesen optimisták körében még jelentősebb volt a csökkenés).

Mindent vissza

A háború kezdetéhez közel álló, 2022 májusi felmérésekhez képest valamivel kevesebben vannak azok, akik a területi integritás teljes helyreállításának forgatókönyvét tartják reálisnak, de jelenleg még mindig az ukránok túlnyomó többsége –

65 százalék – véli úgy, hogy a háború végén az összes terület visszakerül ukrán ellenőrzés alá, beleértve a Donbaszt és a Krímet is.

A korábbi felmérések tükrében ez azt jelzi, fogyatkozóban van az integritás helyreállításában hívők aránya, ami 2023 májusában még 71 százalék volt.


A megkérdezettek 14 százaléka hisz abban, hogy az ellenségeskedések átkerülnek Oroszország területére, míg a 2022. májusi 25 százalékról 2024 februárjára 32 százalékra nőtt azok aránya, akik elismerik, hogy a háború miatt lehetnek területi veszteségek.

Meddig viselik el a háborút?

Nem sokat változott azok aránya (73 százalék), akik a háborút addig készek elviselni, ameddig csak szükséges: 2022 májusában 71 százalék nyilatkozott ugyanígy. A megkérdezettek 3 százaléka kész még hat hónapot kibírni, 18 százalék pedig csak néhány hónapot tart már csak elviselhetőnek.


A győzelembe vetett bizalom mellett a soknemzetiségű ukrajnai lakosság a felmérést végző kijevi intézet megfogalmazása szerint továbbra is nyitott a tárgyalási folyamatra. 2022 májusában 59 százalék, 2024 februárjában pedig a megkérdezettek

72 százaléka értett egyet azzal a véleménnyel, hogy Ukrajnának a diplomáciai utat is keresnie kell

a háború befejezésére. Mindeközben 2022. májusi 35 százalékról 2024 februárjára 23 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint Oroszországot csak katonai eszközökkel lehet legyőzni.

Kiemelt kép: Egy férfi egy orosz dróntámadásban súlyosan megrongálódott bolt előtt Harkivban 2024. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko)

Ajánljuk még