Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Elvette a bíróság a szülőktől gyermeküket, mert nem hívták lánynak a fiukat

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordult egy indianai katolikus házaspár, miután a hatóságok elszakították tőlük fiukat, méghozzá azért, mert Mary és Jeremy Cox a magát lányként azonosító fiúgyermeküket nem voltak hajlandók új, választott nevén szólítani és nőnemű névmásokat használni vele kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a házaspár elleni nyomozás befejezése után az indianai gyermekfelügyeleti minisztérium megállapította:

„a Mary és Jeremy Cox elleni bántalmazásra vonatkozó vádak megalapozatlanok”,

a hatóságok továbbra sem adják vissza a családból 2021-ben kiemelt, akkor 15 éves fiút – számolt be a Daily Mail című brit lap.

Ezért fordult most a Cox házaspár a legfelsőbb bírósághoz – közli a Fox News. Az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Lori Windham, a különféle vallásokhoz tartozó emberek jogvédő irodája, a Becket jogtanácsosa hangsúlyozta: „Egyetlen szülőt sem szabadna kitenni annak, amin Mary és Jeremy kénytelen volt keresztülmenni.

Elvenni egy gyermeket a szerető szülőktől vallási meggyőződésük miatt

– még akkor sem, ha az állam utólag elismeri, hogy nem történt bántalmazás vagy elhanyagolás – helytelen és törvényellenes!”

Kapcsolódó tartalom

Kezelést kerestek – elvették a gyermeküket

Coxék fia 2021-ben mondta el szüleinek, hogy lányként azonosítja magát.

Csakhogy a szülők – katolikus vallási meggyőződésükkel összhangban, miszerint Isten az embert megváltoztathatatlan neműnek, férfinak vagy nőnek teremtette – nem hisznek abban, hogy a fiúra a biológiai nemével összeegyeztethetetlen névmással és névvel kellene hivatkozniuk – írja a Fox News híroldala.


Emellett Coxék úgy vélték, hogy a fiuk mentális betegségekkel küzd, többek között étkezési zavarral, ezért mindkettőre terápiás kezelést kerestek.

Ám az indianai hatóságok vizsgálatot indítottak Coxék ellen, miután egy jelentés szerint

nem a preferált nemi identitása szerint beszéltek otthonukban gyermekükkel.

A fiút akkor a hatóságok egy átváltozást elfogadó otthonban helyezték el, ugyanis amikor az ügyet először tárgyalta a bíróság, az indianai hatóságok azzal érveltek, hogy a gyermeknek egy olyan otthonban kell élnie, ahol úgy fogadják őt el, amilyen.

Ebben az időszakban Coxék látogatási idejét heti egyszeri néhány órára korlátozták, ám ezalatt is

megtiltották nekik, hogy gyermekükkel az emberi szexualitással és nemi identitással kapcsolatos vallásos nézeteikről beszéljenek.

Annak ellenére, hogy a bíróság most utólag megállapította: Coxék feladatuk ellátására alkalmas szülők voltak, helybenhagyták a tizenéves családból való kiemelését és otthonba helyezését.

Most ezt a fellebbviteli bíróság is helybenhagyta, ezért fordulnak a szülők a legfelsőbb bírósághoz. Lori Windham, aki már csak a legfelsőbb bíróság ítéletében bízik, a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta: „Ha ez megtörténhet Indianában, akkor bárhol megtörténhet.”

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még