Aktuális

Megvan A Dal 2024 győztese: Itt meghallgathatja a nyertes produkciót

Több figyelmet követelt a politikai foglyok ügyének a fehérorosz ellenzéki vezető

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető több figyelmet követelt a politikai foglyok ügyének csütörtökön Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel tartott megbeszélését követően az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva Bécsben.

„Arra kérjük szövetségeseinket, hogy követeljenek hozzáférést a politikai foglyokhoz” – jelentette ki Cihanouszkaja. A fehérorosz ellenzéki vezető reményét fejezte ki, hogy az egyik orosz börtönben tisztázatlan körülmények között elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus esete nyomán a kérdésnek nagyobb figyelmet fognak szentelni.

„Navalnij meggyilkolásának következményekkel kell bírnia, mert különben ez zöld jelzést jelent más politikai foglyok megöléséhez” – hangoztatta. Felhívta a figyelmet, hogy fehérorosz börtönökben öt másik politikai fogoly is életét vesztette.

Beszélt arról is, hogy férjéről, a szintén rácsok mögött lévő Szjarhej Cihanouszkijről már vagy egy éve nem hallott hírt.

„Tulajdonképpen azt sem tudom, hogy életben van-e még” – tette hozzá. Kijelentette, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök számára a politikai foglyok nem jelentenek gondot, így az ellenzék feladata, hogy gonddá tegyék őket számára.

Schallenberg a találkozót követően kiadott közleményében a politikai fogvatartottak haladéktalan szabadon engedését követelte. Egyben pedig bírálta „Fehéroroszország fokozatos átvételét Oroszország által”, amit robbanásveszélyes folyamatnak nevezett.

Kapcsolódó tartalom

Cihanouszkaja a nap folyamán az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállami képviselőivel is találkozott. A megbeszélésen a vasárnapra kitűzött fehérorosz parlamenti választással kapcsolatban az ellenzéki vezető úgy fogalmazott, hogy annak semmi köze a demokráciához. „Ez egy színjáték, egy showműsor, cirkusz, de nem egy választás” – húzta alá.

Az orosz, illetve fehérorosz börtönökben elhunyt politikai foglyokkal kapcsolatban elmondta, hogy „a diktátorok próbálják annak határait feszegetni, meddig mehetnek el következmények nélkül”.

Fehéroroszországban a 2020. évi, vitatott tisztaságú elnökválasztás óta aktivisták, újságírók, emberijogvédők és közönséges állampolgárok százait ítélték súlyos börtönbüntetésre vagy kényszerítették száműzetésbe.

Utóbbiak között van Cihanouszkaja volt elnökjelölt, aki Litvániába menekült. A Vjaszna jogvédő szervezet tudomása szerint jelenleg több mint 1400 politikai fogoly van Fehéroroszországban, 2021 óta öten haltak meg soraikból.

Kiemelt kép: Szvjatlana Cihanouszkaja (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Ajánljuk még