Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Kíméletlenül zajlik a kényszersorozás Kárpátalján, ahol sokszor feldühödött nők zavarják el az egyenruhásokat

| Szerző: hirado.hu
Több mint 1300 módosító javaslatot nyújtottak be a nemrég első olvasatban elfogadott ukrán mozgósítási törvényhez, mely egyebek mellett az alapvető jogok súlyos korlátozásával fenyeget minden hadköteles férfit, aki megpróbál eltűnni a toborzók elől. A háború hatalmas emberveszteségei miatt kíméletlenül zajlik a kényszersorozás Kárpátalján is, ahol sokszor feldühödött nők zavarják el az egyenruhásokat.

Ungváron, egy lakótelep udvarán készültek azok a felvételek, amelyeken látszik, ahogy

egy nő egymaga száll szembe az odaérkezett hadkiegészítő tisztekkel.

Azt követeli az egyenruhásoktól, hogy azonosítsák magukat, majd számonkéri, hogy ki adott számukra felhatalmazást, hogy más ukrán megyékből Kárpátaljára érkezve, begyűjtsék a férfiakat.

Kapcsolódó tartalom

A nőtől először el akarják venni a telefont, de nem hagyja magát, azt kiabálja: ne vadásszanak a helyi férfiakra, mint az egerekre, az ő férjeik nem akarnak gyilkolni menni a frontra.

Helyi beszámolók szerint

Kárpátalját ellepték a maszkos toborzók, akik a távoli Harkivból érkeztek begyűjteni a hadköteleseket, és lengyel rendszámú mikrobuszokkal közlekednek.

A helyi sajtó szerint sok férfit az utcáról visznek el, majd elveszik a telefonjukat, és a családjuk sem tudja, hogy hova tűntek.

Kapcsolódó tartalom

Az indulatok olyannyira felfokozottak, hogy kedden már verekedés is volt Munkácson, ahol egy autómosó mellett vertek meg egy toborzótisztet. Az ügyben eljárás indult.

Kapcsolódó tartalom

Az utcai emberrablások azonban nemcsak Kárpátaljára jellemzőek. Egyre több kétségbeesett nő tölt fel az internetre videót a férje eltűnéséről.

„A férjem, Alekszandr egy órája lement a garázsba az autóért, aztán elérhetetlen lett telefonon. Itthon voltam a kisgyermekemmel. Aztán hív egy ismeretlen szám, hogy a férjem a hadkiegészítőben van, és elvették tőle a telefonját. Számonkértem, hogy miért vették el a telefonját, ezután megszakadt a vonal. Nem tudom, mit tegyek, mindez Mikolajivban történt. Segítsenek, könyörgöm, hogy cselekedjek, a férjem az egyetlen családfenntartó, a szüleim a megszállt területeken ragadtak” – panaszolta zokogva egy nő.

Kapcsolódó tartalom

Közben az ukrán parlament már ezen a héten tárgyalni kezdi második olvasatban a mozgósítási törvénytervezetet, melyhez több mint 1300 módosító javaslat érkezett. Kiszivárogtatott információk szerint azonban

az állampolgári jogok korlátozását, a vagyonbefagyasztást és a jogosítvány bevonását is tartalmazó drákói jogszabály az eredeti formában kerülhet a törvényhozás elé.

„A kérdések a szabadságjogokra vonatkoznak. A kiutazás teljes megtiltása, illetve a vagyonkorlátozás nagy kérdéseket nem vet fel, ugyanis ezeket a korlátozásokat minden nemzetközi jogi forma megengedi, csakúgy, mint az ukrán hadiállapotról szóló törvény. A végrehajtási mechanizmusról már több vita lesz” – mondta az egyik képviselő.

Kapcsolódó tartalom

A törvény értelmében az az ukrán hadköteles, aki nem jelenik meg két hónapon belül önként a hadkiegészítő parancsnokság előtt,

akár félmillió forintnyi bírságra is számíthat.

„A büntetés 51 ezer hrivnya, amennyiben 60 napon belül nem egyezteti le az adatait az okmányirodában, az elektromos nyilvántartásában vagy a hadkiegészítőn keresztül. Ezt az adminisztratív bírságról szóló jogszabály módosításával érik el. A hadkötelest jogukban lesz három napra őrizetbe venni, amennyiben megsértette a védelmi és mozgósítási törvényt” – magyarázta Roman Szimutin ukrán ügyvéd.

Kapcsolódó tartalom

A kijevi képviselők egy része még ennél is tovább menne. Vagyim Ivcsenko ellenzéki képviselő például azt is felvetette, hogy

a mozgósítást elkerülők gyermekeit ne vehessék fel az ukrajnai felsőoktatási intézményekbe.

Az ukrán kormánypárt ezt egyelőre ellenzi.

Kiemelt kép forrása: hirado.hu

Ajánljuk még