Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Európában alig hisz valaki Ukrajna győzelmében

| Szerző: hirado.hu
Egy, az Európai Unió 12 országában készült, több mint 17 ezer embert megszólaltató felmérés szerint az európaiak többsége támogatja ugyan Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban, de tízből csak egy gondolja úgy, hogy Ukrajna győzhet, és a legtöbben kompromisszumos megoldást tartanak szükségesnek a konfliktus lezárásához.

Miközben az európaiak 41 százaléka az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését vagy fenntartását szeretné, azt már

csak egyötödük támogatná, ha Európának kellene kompenzálnia az amerikai támogatásmegvonást

– többek között ez derül ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) által készült felmérésből.

Megosztó kérdés Ukrajna támogatása

A válaszok az Európai Unió 12 országában (Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban) januárban végzett online felmérés 17 023 válaszadójától származnak.

Az ECFR szerint a második Trump-elnökséggel kapcsolatos, növekvő aggodalmak miatt áll az európaiak egy jelentős hányada továbbra is az Ukrajnának nyújtandó támogatások pártján, ám

tíz megkérdezettből csak egy gondolja úgy, hogy Ukrajna nyerhet az Oroszország elleni háborúban.

A megkérdezettek igen jelentős része – az megkérdezett szavazók összesen egyharmada – azt szeretné, ha az EU korlátozná Ukrajna támogatását. Többségük pedig Magyarországon, Görögországban és Olaszországban azt szeretné, ha a szövetségesek nyomást gyakorolnának Kijevre, hogy elfogadja a rendezést.

Tárgyalóasztalhoz ültetnék Zelenszkijt

A háború kimenetelét illetően átlagosan a megkérdezettek mindössze 19,5 százaléka véli úgy, hogy Oroszország győzni fog.

Magyarországon (64 százalék), Görögországban (59 százalék) és Olaszországban (52 százalék) a többség azt szeretné, ha a szövetségesek nyomást gyakorolnának Kijevre,

hogy fogadja el a rendezési megállapodást – viszont Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hajlandó fontolóra venni ezt a megoldást. Az ECFR által megkérdezettek több mint 40 százaléka úgy véli, hogy Európának nyomást kellene gyakorolnia Ukrajnára az Oroszországgal való békés rendezés felé.

A béke lehet a hívószó

Az EU és annak legfelsőbb vezetői világossá tették, hogy továbbra is támogatni kívánják Kijevet, de

a tüzérségi lőszerek szállítása lelassult, és bizonytalan a következő brüsszeli katonai segélycsomag

– emlékeztet a brüsszeli kiadású lap.

„Ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott további európai támogatás mellett érvelhessenek, az uniós vezetőknek meg kell változtatniuk, hogyan beszélnek a háborúról” – mondta Mark Leonard, aki a felmérés egyik szerzőjeként szerepel az ECFR beszámolójában.

Szerinte a szkeptikus közvélemény számára

a legmeggyőzőbb érv az, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás tartós, tárgyalásos békéhez vezethet,

amely Kijevnek kedvez, nem pedig Putyin győzelmét segíti elő.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még