Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Az albán parlament jóváhagyta a migránstáborok létesítésére vonatkozó, Olaszországgal kötött megállapodást

Az albán parlament csütörtökön – az ellenzéki képviselők és emberi jogi szervezetek tiltakozása ellenére – jóváhagyta az Olaszországgal migránsbefogadó táborok albániai üzemeltetéséről kötendő megállapodást.

A szocialista többségű törvényhozás 77 igen szavazattal hagyta jóvá a tervet, ellenszavazat nem volt, a konzervatív képviselők füttyögéssel igyekeztem megzavarni a szavazást. A törvényt Bajram Begaj elnöknek kell majd ezt követően ratifikálnia.

Kapcsolódó tartalom

Edi Rama albán és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök novemberben kötött kormányközi megállapodást ellátóközpontok létesítéséről Albániában a tengeren érkezők fogadására, hogy levegyék a bevándorlási ügyek feldolgozásának terhét Olaszországról, ahol tavaly már közel megduplázódott az illegálisan partra szállók száma az előző évhez képest.

Az egyezmény értelmében Olaszország két tábort tartana fenn Albániában évente 36 ezer bevándorló ellátására és ügyének feldolgozására.

A két albániai tábor olasz fennhatóság alatt állna, és olasz személyzet üzemeltetné. Az egyik tábor az érkezés utáni regisztrációs és ellenőrzési feladatokat látná el, a másikban a menedékjog iránti kérelmek elbírálásának idejére szállásolnák el az érkezőket.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még