Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

A spanyol hírszerzés szerint Moszkva bérgyilkosokkal ölette meg az Ukrajnába szökött orosz pilótát

Moszkva bérgyilkosokkal ölette meg a 2023-ban egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába szökött Makszim Kuzminov orosz pilótát Spanyolországban – közölte csütörtökön az El País című spanyol lap helyi hírszerzési körökre hivatkozva.

A gyilkosok nagy valószínűséggel külföldről érkeztek és már el is hagyták Spanyolországot – mondták a jól értesült források.

A férfi holttestét több lőtt sebbel múlt hét kedjén találták meg a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában, nem messze Alicantétól egy lakóház mélygarázsában. Az elkövető, vagy elkövetők kiégett autóját, amellyel elmenekültek a helyszínről, a közelben megtalálták.

A pilóta tavaly augusztusban repült át Oroszországból egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába.

Egy ukrán katonai repülőtéren szállt le, ahol a helikopter legénységének másik két tagját – ukrán beszámolók szerint – menekülés közben lelőtték.

A pilóta a kijevi vezetéstől több mint 460 ezer eurót (180 millió forintot) kapott tettéért. Az orosz állami televízió ősszel jelentett arról, hogy az orosz titkosszolgálat megbízást kapott a „hazaáruló” megölésére.

Kapcsolódó tartalom

A spanyol hatóságok eddig hivatalosan nem erősítették meg az áldozat személyazonosságát. A madridi belügyminisztérium megkeresésekre mindössze annyit válaszolt, hogy az ügyben még folyik a nyomozás. Az El País diplomáciai körökre hivatkozva arról számolt be, hogy Madrid rendkívül komolyan veszi az ügyet és határozott választ fog adni, amennyiben megerősítést nyer Moszkva érintettsége.

Az orosz vezetés ugyan nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor az orosz hírszerzés közleményben reagált a szökevény halálára. „Ez az áruló és bűnöző már akkor erkölcsi hullává vált, amikor piszkos és borzalmas tettét eltervezte” – hangsúlyozta Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója, akit a TASZSZ hírügynökség idézett.

Az El País beszámolója szerint a férfi hamis ukrán személyazonosság alatt élt egy villajoyosai lakóparkban,

ahol számos orosz és ukrán lakik. A hírszerzési források szerint szökevényként éppen ott letelepedni kockázatos volt, mert az orosz titkosszolgálatok gyakran használnak állampolgárokat információs forrásként, illetve helyi bűnszervezetekkel is együttműködnek.

Kuzminov ráadásul óvatlan is volt, mivel felhívta volt barátnőjét Oroszországban, hogy látogassa meg Spanyolországban. A kijevi vezetés 2022 áprilisában jutalmakat tűzött ki működőképes orosz haditechnika átadására. Az ukrán állam a legtöbbet, több mint 920 ezer eurót (360 millió forintot) harci repülőgépekért ígér. Kuzminov mintegy 460 ezer eurót vehetett kézhez (180 millió forintot) tettéért.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még