Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Törökország sikerrel tesztelte a levegőben első hazai fejlesztésű harci repülőgépét

Törökország sikerrel tesztelte a levegőben szerdán az első hazai fejlesztésű harci repülőgépét, amelynek gyártását a tervek szerint 2028-ban kezdenék meg – jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A tesztet egy ankarai légi bázison hajtották végre.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a nyugat-törökországi Afyon városban egy választási rendezvényen elmondta: kritikus szinten sikerült túljutni a saját ötödikgenerációs harci repülőgépük fejlesztésében. Az elnök hozzátetette: a gépet még számos további tesztnek kell alávetni.

A KAAN elnevezésű harci repülőgép „mérföldkőnek” tekinthető a török légierő fejlesztésében – közölte Haluk Görgün, a török hadiipari igazgatóság (SSB) vezetője az X közösségi platformon.

Törökországban a TUSAS helyi repülőgépgyártó 2017 óta dolgozik saját harci repülőgép fejlesztésén a BAE Systems brit hadiipari óriáscéggel együttműködésben.

Légiflottájának modernizálása érdekében Törökország nemrég írt alá megállapodást arról, hogy 40 darab F-16-os vadászbombázót vásárol az Egyesült Államoktól. Emellett Yasar Güler török védelmi miniszter tavaly novemberben közölte, Ankara tervezi, hogy 40 Eurofighter Typhoon harci repülőgépet is vásárol. A német-brit-olasz-spanyol gyártású Eurofighterek megvásárlása Berlin jóváhagyására vár a miniszter tájékoztatása szerint.

A kiemelt képünk illusztráció. 

Ajánljuk még