Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Svájcban betiltják a Hamászt

A Hamász iszlamista palesztin szervezet betiltásáról terjesztett elő törvényjavaslatot szerdán a svájci kormány, követve több más nyugati ország példáját.

Az új törvény értelmében a Hamászt és „fedő-, illetve utódszervezeteit”, valamint a nevében fellépő szervezeteket és csoportokat is kitiltják az országból, a Hamász propagandáját terjesztő személyeket pedig bíróság elé állítják – közölte szerdán a berni kormány.

Az intézkedéssel megtiltják az alpesi országba történő belépést, és megkönnyítik a kitoloncolást, célja pedig a Hamász megbüntetése az Izrael elleni október 7-i terrortámadás miatt, illetve annak megelőzése, hogy az iszlamista mozgalom menedékként használja Svájcot, vagy támadásokat kövessen el a területén – közölték.

Kapcsolódó tartalom

Az új törvény segíti majd a terroristák pénzelése elleni harcot is, lehetővé téve a svájci pénzmosás elleni hatóságok számára, hogy alaposabb információcserét folytassanak a hasonló külföldi szervekkel – közölte a kormány.

A törvény hatálya a parlament elé terjesztett javaslat szerint egyelőre öt év lesz. Az október 7-i terrortámadás során két svájci állampolgár is meghalt. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet már korábban betiltották Svájcban.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még