Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Egyet nem értését fejezte ki Blinken a brazil elnök álláspontjával a G20 országcsoport külügyminiszteri értekezlete előtt

Az Egyesült Államok egyet nem értését fejezte ki szerdán, röviddel a G20 országcsoport külügyminiszteri értekezlete előtt Brazíliában Antony Blinken amerikai külügyminiszter Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök vitatott kijelentésével, amely a holokauszthoz hasonlította a gázai háborút.

Blinken, aki kedden érkezett Brazíliába, szerdán találkozott az elnökkel.

Brazíliavárosban tartott találkozójukon „őszinte eszmecsere” folyt, és Antony Blinken szót ejtett a gázai kérdésről, „világosan tudatva az erre vonatkozó kijelentéssel kapcsolatos egyet nem értésünket” – közölte az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője a minisztert kísérő újságíróknak.

Az Egyesült Államok, Izrael diplomáciai és katonai támogatója, kedden ismét megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.

Az elmúlt napokban egyre nő a feszültség Brazília és Izrael között, amely „nem kívánatos személynek” minősítette Luis Inácio Lula da Silvát, és a diplomáciai vihar árnyat vet a szerda délután és csütörtök délelőtt Rio de Janeiróban tartandó G20 külügyminiszteri értekezletre is. Brazília december óta tölti be az országcsoport soros elnöki tisztét.

Két évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után Rio de Janeiróban közös diplomáciai eseményen vesz részt Blinken és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A két külügyminiszter legutóbb 2023 márciusában vett részt együtt nemzetközi eseményen, a G20 indiai értekezletén. Megfigyelők Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak a börtönben történt tisztázatlan halála okozta feszültségek miatt nem számítanak a két miniszter találkozójára.

A brit külügyminisztérium közleménye szerint David Cameron, a brit külügyek irányítója fel kívánja használni jelenlétét a G20 találkozón, hogy közvetlenül orosz kollégája jelenlétében ítélje el az ukrajnai orosz agressziót.

Szombaton a hét legfejlettebb ipari ország (G7) – valamennyien Ukrajna támogatói – tart a tervek szerint virtuális értekezletet a Moszkva elleni szankciók szigorításának megvitatása céljából.

Luis Inácio Lula da Silva a tervek szerint csütörtökön fogadja Szergej Lavrovot.

A csütörtöki vitában megtárgyalják a Brazília által szorgalmazott „globális kormányzás reformját”, amelynek keretében Brazíliaváros nagyobb szerepet kíván adni a déli országoknak az ENSZ-ben, a Nemzetközi Valautaalapban, a Világbankban és más hasonló intézményekben.

A brazil elnökség másik két elsődleges témája az éhezés és az általános felmelegedés elleni küzdelem.

Az 1999-ben alapított G20-nak a legfejlettebb gazdaságok, valamint az Európai Unió és az Afrikai Unió a tagja. Rendeltetése az első időben főként gazdasági volt, de egyre inkább foglalkozik a világpolitikai égető kérdéseivel is.

Kiemelt kép: Antony Blinken amerikai külügyminisztert (b) fogadja Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2024. február 21-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

Ajánljuk még