Aktuális

Putyin elmondta, mikor lehetséges a nukleáris fegyverek bevetése

Az izraeli hadsereg szünet nélkül támadja a Hamász fegyvereseit – Az ENSZ felfüggesztette a segélycsomagok küldését

Folytatódtak a harcok a Gázai övezet középső és északi részén. Az összecsapások miatt az ENSZ élelmezési programja szerdától leállította a humanitárius segélyek szállítását a térségbe. Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok megvétózta az azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre felszólító határozatot, mondván: egy ilyen lépés veszélybe sodorná a több arab állam részvételével folyamatban lévő tárgyalásokat.

Egymás után robbantak a tüzérségi lövedékek a Gázai övezet északi részén. Az izraeli hadsereg szünet nélkül támadja a Hamász fegyvereseit a területen, a katonai vezetés szerint kedden is semlegesítettek terroristákat a műveletekben.

A harcok hevessége miatt az ENSZ Világélelmezési Programja bejelentette, hogy szerdától felfüggeszti a humanitárius segélyek eljuttatását Észak-Gázába. Mint közölték: a döntést nehéz szívvel hozták meg, miután a hét elején útnak indított konvojt a teljes káosz fogadta, és – mint fogalmaztak – a közrend összeomlása miatt a szállítmányt azonnal fosztogatni kezdték az emberek.

Eközben folyamatosan érkeznek a katonai járművek a Gázai övezet határához, Izrael déli részén. A megnövekedett forgalom azt jelzi, hogy az izraeli hadsereg komolyan veszi a palesztinoknak adott ultimátumot:

ha az októberi terrortámadásban elhurcolt túszok a ramadán kezdetéig, március 9-éig nem térnek haza, akkor Izrael kiterjeszti a hadműveleteket Rafah városára is.

Az egyiptomi határon fekvő városban keresett menedéket a gázai lakosság fele, több mint egymillió ember, ezért az ENSZ és több arab állam is arra figyelmeztetett, hogy humanitárius katasztrófához vagy egyenesen vérfürdőhöz vezetne a harcok kiterjesztése. A Rafah elleni akciók terveinek elvetésére szólította fel Izraelt az amerikai kormány is.

Washington ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvédte szövetségesét, amikor kedden megvétózta a feltétel nélküli tűzszünet felszólító határozati javaslatot.

Nem támogathatunk egy olyan határozatot, amely veszélybe sodorja a folyamatban lévő érzékeny tárgyalásokat. Ugyanakkor várakozással tekintünk egy olyan szöveg kidolgozása elé, amely választ ad azokra az aggodalmakra, amelyekben mindannyian osztozunk, hogy a lehető leghamarabb ideiglenes tűzszünetet köthessünk az összes túsz szabadon bocsátása mellett” – mondta Linda Thomas-Greenfield, amerikai ENSZ-nagykövet, akinek álláspontját az arab államok mellett Kína is felelőtlennek nevezte.

Eközben Izraelben komoly botrányt okozott a pénzügyminiszter rádiónyilatkozata. A politikus ugyanis arról beszélt, hogy a háború legfontosabb célja a Hamász terrorszervezet elpusztítása. A túszok hozzátartozói felháborodtak a kijelentésen, és kedd este elzárták a tel-avivi katonai parancsnoksághoz vezető utat. Az izraeli kormányfő azonban védelmébe vette miniszterét egy dél-izraeli katonai bázison tett látogatásán.

Izraelre jelentős nyomás nehezedik itthon és külföldön egyaránt, hogy állítsuk le a háborút, beleértve azt is, hogy kössünk bármi áron alkut a túszok kiszabadítására. Az elengedésükért készek vagyunk messzire menni, de nem vagyunk hajlandók bármilyen árat fizetni. Pláne nem olyan téveszmés árat, amilyet a Hamász követel tőlünk” – mondta Benjámin Netanjahu kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette:

a Hamász teljes felszámolása elengedhetetlen ahhoz, hogy Gáza többé ne jelenthessen veszélyt Izrael lakosságára.

Kiemelt kép: Izraeli harckocsi a Gázai övezet határán, Dél-Izraelben. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

Ajánljuk még