Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokról döntött az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal és vezetőikkel szemben – közölte az amerikai külügyminisztérium szerdán.

Matthew Miller szóvivő tájékoztatása szerint a migrációról szóló szövetségi jogszabály alapján hozott döntés a vízumkorlátozások a légi, szárazföldi és tengeri utazási vállalkozások tulajdonosaira és vezetőire vonatkozhat, akik szolgáltatásaikkal elősegítik az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlást.

A közlemény megállapítja, hogy azok, akik jogi alap nélkül az Egyesült Államokba érkeznek, gyakran jelentős összegeket fizetnek, valamint kockázatnak teszik ki saját magukat és családjukat.

A külügyminisztérium egyelőre nem említ szankcióval sújtott személyeket és vállalkozásokat, a döntés a büntetőintézkedések lehetőségét teremti meg.

Szintén szerdán az amerikai külügyminisztérium összesen 15 millió dollár (csaknem 5,5 milliárd forint) nyomravezetői díjat jelentett be internetes bűnözők ellen. A felhívás szerint a LockBit zsarolóvírushoz kapcsolódó hackercsoport tagjairól van szó, akikhez több mint 2000 támadás köthető nem csupán az Egyesült Államokban, hanem világszerte. A rosszindulatú internetes támadások komoly költséggel járó adatvesztést és fennakadásokat okoztak. Az internetes bűnözők a zsarolószoftver segítségével összesen 144 millió dollárnyi (mintegy 51,5 milliárd forint) váltságdíjhoz jutottak áldozataiktól – írták.

Kedden az amerikai pénzügyminisztérium gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be az orosz hátterű LockBit-csoport két orosz állampolgárságú tagja ellen.

A LockBit tevékenységét először 2019-ben észlelték, és hozzá köthető a tavaly november 9-én a kínai ICBC bank amerikai pénzintézete elleni jelentős hackertámadás, amely egy időre megbénította annak működését, e-mailek és üzenetváltások semmisültek meg, valamint fennakadások keletkeztek az értékpapír-forgalomban is.

Kiemelt kép: Illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

Ajánljuk még