Fontos

Brüsszelből üzent Orbán Viktor

Görögországban tüntető gazdák vonultak traktoraikkal az athéni parlament elé

Tüntető gazdák vonultak kedden traktoraikkal és egyéb járműveikkel a görög fővárosba, hogy terveik szerint több hetes akciósorozattal tüntessenek az emelkedő termelési költségeik, valamint a külföldi mezőgazdasági termékek görög piacra való beengedése ellen.

A görög rendőrség közlése szerint az Athén utcáin dudálva átvonuló, majd részben a parlament épületével szemben leparkoló mintegy 130 munkagépet, valamint az őket kísérő több tucat furgont és teherautót a járókelők egy része vidám integetéssel fogadta.

Hozzátették, hogy vidékről és Kréta szigetéről is sok gazda érkezett személyautóval a fővárosba, hogy így csatlakozzanak a traktorosokhoz. Noha a közlekedési káosz elkerülése érdekében a rendőrség biztosította a felvonulási útvonalakat, így is keletkeztek forgalmi torlódások.

Az egyik, fekete gyászszalaggal ellátott és egy koporsót szállító traktorra kifeszített molinóra azt írták, hogy „az állattenyésztésnek mától kezdve vége van”;

további más transzparenseken pedig az volt olvasható, hogy „mezőgazdasági termelés nélkül nincs jövője Görögországnak”, illetve az, hogy „a gazdák vérét szívják”.

A krétai Iráklio gazdáinak képviseletében érkező egyik tüntető az AFP-nek azt mondta, hogy „az európai politika kötél általi halálra ítélte az európai gazdákat, ezért a görög termelők szolidaritást vállalnak a többi európai tüntető gazdával”; egy Szalonikiből érkezett gazda pedig elmondta, hogy az európai átlagnál kisebb gazdaságokat működtető görög gazdák termelési, valamint műtrágya- és üzemanyagkiadásai egyaránt nagyon magasak.

Kapcsolódó tartalom

A gazdák tiltakozásának további oka, hogy a tavaly nyáron Thesszáliában tomboló és a termőterületek jelentős részét elpusztító tüzekre megítélt állami kártérítések folyósítása elhúzódik.

A görög gazdák januárban vonultak első ízben utcára az európai agrárpolitika elleni tiltakozásul, amelyre rendkívüli intézkedésekkel válaszolt a Kiriákosz Micotákisz vezette konzervatív kormány.

A görög miniszterelnök a tavalyi 2-4 ezer eurós támogatáson felül további 5-10 ezer eurós támogatásra, tíz évre szóló rezsitámogatásra, valamint az állati takarmányra és a műtrágyára vonatkozó áfacsökkentésra tett ígéreteket.

A keddi tüntetésre reagálva azonban kijelentette, hogy ebben a költségvetési évben már nem tud többet tenni a termelők érdekében; miközben a tüntetést szervező gazdaszövetség kinyilvánította, hogy kevesli az eddig meghozott kormányzati intézkedéseket, mivel a tavalyi év katasztrofális bevételkiesést hozott számukra az említett problémák miatt.

Kiemelt kép: görög gazdák tiltakoznak az athéni parlament épülete előtt (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

Ajánljuk még