Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Egymással versengő határozati javaslatok kerülnek az ENSZ Biztonsági Tanács elé a gázai tűzszünetről

Két egymással versengő határozati javaslat is az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet kedden az Izrael és Hamász közötti tűzszünetről.

Az arab államok egy Algéria által szorgalmazott javaslatot támogatnak, amelyről kedden szavazást is tartanak. A dokumentum azonnali humanitárius tűzszünetet követel a Gázai övezetben, ugyanakkor az Egyesült Államok jelezte, hogy vétót alkalmaz.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy a határozat megzavarná az amerikai részvétellel zajló tárgyalásokat, amelyek a fegyveres összecsapások legkevesebb hathetes felfüggesztéséről és minden túsz elengedéséről zajlanak az ellenséges felek bevonásával.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok előterjesztett egy saját javaslatot is a Biztonsági Tanács ülésére,

ez szintén átmeneti tűzszünetről szól, előírja minden, a Hamász kezében lévő túsz elengedését, és a gázai humanitárius segélyek bejutása előtt álló összes akadályt is felszámolná. A határozattervezet szerint az abban szereplő intézkedések „segítenének megteremteni a feltételeket az ellenségeskedés fenntartható szüneteléséhez”.

Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövethelyettese hétfőn úgy fogalmazott, hogy az arab államok által támogatott határozat nem tartalmaz „hatékony mechanizmust” arra, hogy megvalósítsa a három törekvést, nevezetesen a túszok kiszabadulását, a több segély bejutását a Gázai övezetbe és egy hosszabb szünetet a konfliktusban.

Kapcsolódó tartalom

Amerikai tisztségviselők hétfőn azt is jelezték, hogy a szavazásban nincs szükség sietségre, és szeretnének intenzív tárgyalásokat folytatni a kérdésről.

A Biztonsági Tanács három hete tárgyal a testület arab tagja, Algéria által kidolgozott javaslatról, amely élvezi az ENSZ arab tagállamainak támogatását. A dokumentum az azonnali tűzszünet mellett elutasítja a palesztinok erőszakos kitelepítését, valamint elítéli a „terrorizmus minden formáját”.

A testület – amerikai kérésre – a múlt héten elhalasztotta a szavazást. Az Egyesült Államok arra hivatkozott, hogy Antony Blinken külügyminiszter a Közel-Keleten tárgyal, és erőfeszítései egy tűzszünetről szóló megállapodás elérésére irányulnak.

Miután a folyamatban közvetítőként résztvevő Katar szombaton közölte, hogy az álláspontok távol állnak egymástól, az arab államok úgy döntöttek, szorgalmazzák a szavazást a Biztonsági Tanácsban az általuk támogatott határozatról.

Amennyiben a keddi voksoláson az Egyesült Államok az előzetes jelzésének megfelelően vétót emel a Biztonsági Tanácsban, akkor az ENSZ arab tagállamai az ENSZ Közgyűlés elé terjeszthetik a határozati javaslatot.

A Közgyűlés által elfogadott dokumentumok ugyanakkor nem kötelező jellegűek, pusztán jelzést jelentenek arra, hogy az ENSZ 193 tagállama közül mennyi támogatja a törekvést. A Biztonsági Tanács ezzel párhuzamosan elkezdheti az amerikai határozati javaslat megvitatását is.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sarah Yenesel

Ajánljuk még