Fontos

Brüsszelből üzent Orbán Viktor

Belügyminiszter: migránsok ezrei próbálnak Finnországba bejutni Oroszország felől

Több ezer, harmadik országokból származó migráns várakozik, hogy az orosz-finn határon át Finnországba jusson – közölte Mari Rantanen finn belügyminiszter keddi sajtóértekezletén.

Finnország tavaly év végén zárta le Oroszországgal közös keleti határát két hétre az érvényes dokumentumok nélkül az Európai Unióba belépni szándékozó migránsok növekvő száma miatt.

Helsinki azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan szállítja a határokra tömegesen a migránsokat, amit a Kreml tagad. A finn kormány február 8-án jelentette be, hogy a határzárat további két hónappal, április 14-ig meghosszabbítják.

„Információink szerint több ezer ember várakozik a határ orosz oldalán, hogy beléphessen Finnországba. Ez veszélyt jelent a társadalomra” – mondta a finn belügyminiszter a keddi sajtóértekezleten.

Kapcsolódó tartalom

A tárca hétfőn közölte, hogy gyorsított eljárás keretében készítenek elő egy törvényjavaslatot a határbiztonság megerősítésére és Moszkva azon kísérletei ellen, hogy a migrációval nyomást gyakoroljon Finnországra. A finn kormány már a jövő hónapban a parlament elé terjeszti a javaslatot.

A finn határőrség szerint a tavaly augusztus és december közötti időszakban mintegy 1300 menedékkérő lépte át a finn-orosz határt, akik többek között Jemenből, Szomáliából és Szíriából érkeztek. A finn bevándorlási hatóság januárban közölte, hogy közülük 160-at nem sikerült megtalálniuk, ők valószínűleg egy másik európai országba mentek tovább.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Compic/Janne Kuronen)

Ajánljuk még