Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Sátáni zászlónak nevezte a francia trikolórt: hazaküldik a kiküldött imámot

| Szerző: hirado.hu
Az egyik legfontosabb francia nemzeti jelkép súlyos meggyalázását követően Gérald Darmanin belügyminiszter lépéseket tett Mahjoub Mahjoubi tunéziai imám kiutasítása érdekében. Mintegy 150 Algériából és Tunéziából „kiküldött” imám ténykedik Franciaországban.

„Rövidesen nem lesznek többé ezek a trikolorok, ezek a sátáni zászlók, amelyek megfertőznek minket és fejfájást okoznak nekünk” – többek között erről beszélt az X-en is közzétett szónoklatában Mahjoub Mahjoubi, a dél-franciaországi Avignon közelében fekvő Bagnols-sur-Cèze mecsetének imámja.

„Allah szemében nincs értéke”

A Gard megyei mecsetek elnök-imámja beszédében azt is kijelentette: Allah szemében nincs értéke a háromszínű zászlónak. Gérald Darmanin belügyminiszter megerősítve a BFMTV beszámolóját, vasárnap este az szintén az X-en jelentette be, hogy kérte Mahjoub Mahjoub tartózkodási engedélyének visszavonását. Azt mondta: az imám

Franciaországból való kiutasítását várja.

A Le Figaro idézte a miniszter kijelentését: „A gyűlöletre való felhívás nem marad válasz nélkül, és utasította Gard megye prefektusát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Emmanuel Macron kérésére fokoztuk a radikális és a politikai iszlám elleni küzdelmet.”

Kétarcú határozottság

Ugyanakkor, mint arról a hirado.hu is beszámolt, az elmúlt hónapokban Darmanin erőteljes küzdelmet folytatott az ellen, hogy a bevándorlási törvényben valós, hatékony intézkedések szerepeljenek a migránshullám megfékezésére.


Az illegális migrációval szembeni határozott fellépéstől mindig ódzkodó, ám

a migránsinvázióval szemben szót emelő szervezeteket kíméletlen szigorral, azonnal feloszlató

(ám jelen esetben nyilván lépéskényszerbe került) Darmanin, aki maga is tunéziai és algériai felmenőkkel bír, elemzők szerint indulhat a következő köztársaságielnök-választáson.

Kapcsolódó tartalom

Zavaros pénzügyek

Mahjoub Mahjoubi már 2023 decemberében is figyelmeztetésben részesült az általa vezetett mecset kapcsán észlelt pénzügyi szabálysértések miatt.

A francia belügyminisztérium adatai az ország területén nyilvántartott

2600–2800 imám közül 301 úgynevezett „kiküldött”,

azaz más állam által delegált és fizetett egyházi személy. Közülük 151 török, 120 algériai és 30 marokkói imám tevékenykedik az országban. Franciaországban 2024. január 1-től nem fogadnak többé kirendelt imámokat.


Mint arról a korábban a hirado.hu is beszámolt, Emmanuel Macron már 2020 februárjában bejelentette: fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a muszlim államok imámokat küldhetnek Franciaországba.

Ennek oka, hogy ezek az imámok

olyan nézeteket vallanak és tanítanak, amelyek teljesen összeegyeztethetetlenek a francia elvekkel

fejtette ki korábban Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 Ma este című műsorában. Híveiknek megtiltották például, hogy nők és férfiak együtt menjenek fürdőbe, és a lánygyermekeket nem engedik iskolába járni.

A muszlim hátterű lakosságra komoly hatást gyakorló imámok hatsági források szerint illegális „Korán-iskolákat” is működtetnek, ahol sajátos elveik alapján oktatják és indoktrinálják a külvárosokban élő, észak-afrikai hátterű családok gyermekeit.

Botrány Belgiumban is

Hasonló botrány történt néhány nappal ezelőtt, február 26-án is a belga parlamentben: egy imám a zsidók kiirtására buzdított a törvényhozásban.

Muhammad Ansar Butt pakisztáni származású imám, aki a flandriai Brabantban, Leeuw-Saint-Pierre-ben él, Hasan Koyuncu szocialista képviselő meghívására vett részt egy, a Brüsszel Barátai Egyesülettel és a parlamenttel közösen szervezett díjátadó rendezvényen.

Az imám a rendezvényen

a Korán egyik szúrájának kivonatait olvasta fel.

Hozzászólása után egy díszes arany medált is kapott.

Az idézett vers, melynek tartalmát a nyelvi nehézségek miatt csak később sikerült tisztázni, arra szólít fel, hogy öljék meg és ejtsék fogságba a zsidókat – számolt be a Le Figaro, melynek cikkéből kiderül:

Brüsszelben, ahol ez a felhívás elhangzott, 18 ezer, magát zsidónak valló belga állampolgár él.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Ajánljuk még