Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Kísértetvárossá vált az ostrom után Avgyijivka

Avgyijivka elfoglalása után tovább nyomul előre az orosz hadsereg. Elemzők szerint Moszkva szeretné kihasználni az ukrán hadsereg lőszerhiányát, miközben felkészülnek egy nagyobb szárazföldi offenzívára. Avgyijivka elfoglalása az oroszok legnagyobb sikere azóta, hogy tavaly májusban bevették Bahmut városát.

Avgyijivka kísértetvárosra hasonlít. Az egykor virágzó Donyeck megyei településen mára semmi nem maradt épen – derül ki a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező szakadár állam egyik katonája által készített felvételekből.

A felvételeket a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező szakadár állam egyik katonája rögzítette. Őket is megdöbbentette a rommá lőtt város látványa.

A Rosszija 24 hírtelevízió munkatársai pedig az aknák és különböző csapdák után kutató utászok munkáját filmezték. Az orosz csapatok csak akkor vonulhatnak be biztonságosan a városba, ha minden egyes négyzetmétert átvizsgáltak már.

Ellenőrzésük alá vonták az avgyijivkai kokszoló- és vegyiüzemet is, ahol az ukrán csapatok utolsó állása volt. A létesítmény elleni támadásról videófelvételeket is közzétettek.

Kapcsolódó tartalom

Több mint négy hónapig egy perc nyugalmuk sem volt Avgyijivkában és a környékén állomásozó orosz és ukrán katonáknak.

Az egymás egységeit ért folyamatos támadásokban becslések szerint naponta több száz, de volt, hogy ezer katona is meghalt.

Mindkét fél azt vallja, hogy a harcok a bahmutinál is több áldozatot követeltek.

„Avgyijivka nyugati és délnyugati részét teljes egészében a mi egységünk, az első szlavjanszki dandár ellenőrzi. A területet megtisztítottuk, az ellenségnek csak kisebb fészkei maradtak. Mivel a csapataik kivonása nem volt tervszerű, háromszáz sebesültet és több katonát is hátrahagytak” – nyilatkozta az első orosz hadtest egyik egységének vezetője.

A donyecki regionális ügyészség közben már nyomoz abban az ügyben, amely szerint Avgyijivka közelében orosz katonák hat ukrán hadifoglyot végezhettek ki. Az Unian ukrán hírügynökség szerint a súlyosan sérült katonák épp az evakuálásra vártak, amikor az orosz katonák lelőtték őket.

Az orosz csapatok előrenyomulása tovább folytatódik, helyszíni jelentések szerint Csaszivot folyamatosan bombázzák orosz vadászgépek. Elemzők szerint ezek egy szárazföldi támadást előkészítő intézkedések, hiszen

az orosz erők szeretnék kihasználni az ukránok légvédelmi és lőszerhiányát.

Kapcsolódó tartalom

A település Bahmut utánpótlása szempontjából nagyon fontos az orosz hadvezetésnek.

Hogy a sok veszteség után növelje a katonák morálját, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a müncheni biztonságpolitikai konferenciáról hazaérkezve, a Harkiv megyei Kupjanszknál máris a frontvonalra látogatott.

„Minden ukrán és egész Ukrajna nevében szeretném megköszönni, amiért minden egyes nap védelmezitek hazánkat, családjainkat, függetlenségünket és szuverenitásunkat. Bízom bennetek, kívánom, hogy vigyázzatok saját magatokra, egészségetekre és harcostársaitokra. Ami nagyon fontos: győzelmet kívánok. Köszönöm. Dicsőség Ukrajnának!” – ezekkel a szavakkal próbált lelket önteni a katonákba Zelenszkij, aki kitüntetéseket is adományozott.

Az ukrán hadvezetés közben bejelentette, hogy légvédelmük lelőtt két modern orosz vadászbombázót. A gépek az Azovi-tengerbe zuhantak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Ajánljuk még