Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

ENSZ-főbiztos: Emberi jogokba ütközik az Egyesült Királyság ruandai áttelepítési terve

Az alapvető emberi jogokat sértené a londoni kormány azon terve, melynek értelmében Ruandába telepítenék át a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérőket – figyelmeztetett hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Volker Türk kiemelte, hogy a tervezet jelentősen csökkentené a bíróságok mozgásterét a kiutasításokról szóló döntések megvizsgálásával kapcsolatban, és felszólította a brit kormányt, fontolja meg az elképzelést.

Mint mondta, amennyiben a terv megvalósul, nem lehet a folyamatot a szokásos joghatósági ellenőrzésnek alávetni, s emlékeztetett: „a független, hatékony bírósági ellenőrzés a jogállamiság talpköve”.

„A kormányok a törvényalkotás segítségével sem bújhatnak ki az emberi jogokkal és a menedékjogokkal kapcsolatos kötelezettségeik alól”

– szögezte le, és felszólította Londont, hogy teljes mértékben igazodjon az ország vállalt nemzetközi kötelezettségeihez.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztetett továbbá arra, hogy novemberben a brit legfelsőbb bíróság is helyt adott a tervvel kapcsolatban beterjesztett kifogásoknak, jogszerűtlennek minősítve az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők áttelepítését Ruandába.

A tervet mindazonáltal Rishi Sunak brit miniszterelnök „fontos nemzeti érdeknek” nevezte.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén aggodalmát fejezte ki az áttelepítési elképzelések miatt, melyeket a menekültekre vonatkozó jogszabályokkal ellentétesnek nevezett.

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmazott egy 140 millió fontos (csaknem 62 milliárd forintos) brit gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Ajánljuk még