Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Elemzők: Egyre nagyobb bajba sodorják Európát a szankciók

Egyre nagyobb bajba sodorják Európát a szankciók, miközben Oroszország növekedése várhatóan még gyorsulni is fog a következő hónapokban – így látják az elemzők, akik szerint érdemes lenne változtatni a szankciós politikán, és nem újabb és újabb csomagokat tervezni. Orbán Viktor a szombati évértékelőjén úgy fogalmazott: Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, és ideje szembenézni a valóssággal, hogy a háború és a szankciók miatt megroggyant az európai versenyképesség is.

2022 februárja óta sorra jelenti be Ursula von der Leyen az újabb és újabb szankciós csomagokat. Brüsszel ezektől azt várja, hogy megtörjék az orosz gazdaságot.

Az első néhány szankciós csomag politikusok, bankok és vállalatok ellen irányult, de később Brüsszel már orosz nyersanyagok és energiahordozók, mint például az olaj importját is megtiltotta.

Elemzők szerint lassan nem marad mit korlátozni, viszont a bürokraták nem hajlandók beismerni, hogy a szankciók elbuktak, visszafelé sültek el és több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak.

Kapcsolódó tartalom

Pedig a szankciós politika negatív következményei tisztán látszanak az unió gazdasági előrejelzéseiből. Amíg január végén a Nemzetközi Valutaalap 1,1 százalékról több mint a duplájára, 2,6 százalékra növelte Oroszország gazdasági kilátásait, addig az Európai Bizottság az EU kilátásait immár rendre lefelé módosítja, ezúttal 1,3-ről 0,9 százalékra mérsékelte.

Brüsszel kitart a szankciók mellett és újabb büntetőintézkedéseken dolgoznak, pedig itt lenne az ideje, hogy belássák: a szankciós politika teljesen kudarcot vallott – ezt még február elején mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A büntetőintézkedések egyre kevésbé érintik az orosz gazdaságot, Európára viszont még a korábbiaknál is nagyobb veszélyt jelentenek

– erről pedig már a Századvég üzletágvezetője beszélt a Magyar Nemzetnek.

Kapcsolódó tartalom

Hortay Olivér kiemelte: Brüsszel most párhuzamosan dolgozik egy 13. és egy 14. szankciós csomagon, amelyek fókuszában már nem is Oroszország, hanem mások mellett például Kína áll.

Az elemző hangsúlyozta: Kína szankcionálásának ötlete óriási kockázatot jelent, és a kereskedelmi kapcsolatok visszaesését hozhatja, ami nagyon súlyos károkat okozhat a már most is gyenge lábakon álló európai gazdaságnak.

Soha nem volt még akkora távolság a brüsszeli politika és az európai emberek érdekei és akaratai között, mint most

– mondta Orbán Viktor az évértékelőn. A kormányfő kiemelte: miközben az Egyesült Államok csökkenő lelkesedéssel finanszírozza Ukrajnát, a terhek arra az Európára hárulnak, amely gazdasága meggyengült. Orbán Viktor figyelmeztetett: nem babra megy a játék, erre rámehet az egész kontinens.

„Ideje szembenézni a valósággal, hogy az európai versenyképesség a háború, a szankciók és a blokkosodás miatt megroggyant. És ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása lesz. És akkor a demokráciának is kicsengettek” – fogalmazott.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Európának ki kell kényszerítenie a változást és vissza kell foglalnia Brüsszelt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még