Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Egy amerikai hajót ért rakétatámadás az Ádeni-öböl térségében

Egy görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajót ért rakétatámadás az Ádeni-öböl térségében – közölték görög hajózási minisztériumi források és az Ambrey brit tengeri biztonsági cég hétfőn.

A támadás hírét a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) is megerősítette. Közlése szerint jelentést kaptak arról, hogy egy hajó Áden jemeni kikötővárostól 160 kilométerre keletre robbanást jelzett a közvetlen közelében.

A Sea Champion nevű hajó és 23 fős legénysége Argentínából Ádenbe szállított gabonát, amikor támadás érte

– közölték a görög hajózási minisztériumi források a Reuters hírügynökséggel. Két támadási kísérlet történt rakétákkal, amelyek 10-15 méterre a hajótól robbantak fel, megrongálva egy ablakot.

Az Ambrey és az UKMTO egyaránt azt közölte, hogy a hajó és legénysége, köztük öt görög állampolgár, biztonságban vannak, és egy közeli kikötőbe tartanak.

A térségben több támadás is történt hajók ellen az elmúlt időszakban. A jemeni húszi lázadók hétfőn közölték, hogy támadást intéztek a Rubymar nevű brit hajó ellen az Ádeni-öböl térségében, a Báb el-Mandeb szorosnál.

Eközben az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) bejelentette, hogy öt légitámadást hajtott végre húszi katonai célpontok, köztük egy tengeri drón ellen, melyet korábban nem észleltek a lázadóknál.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még