Baleset

Szalagkorlátnak ütközött egy kamion a forgalmas úton, öt kilométeres a torlódás

Lavinában életét vesztette a világ egyik legjobb női extrémsíelője

Lavina sodorta el egy koszovói téli üdülőhelyen az amerikai Catherine Rigbyt, a világ egyik legjobb női telemark- és extrémsíelőjének tartott sportolót, aki elsőként csúszott le a világ több félelmetes hegycsúcsáról.

Az 54 éves nő vőlegénye, Magnus Wolfe Murray a Facebookon számolt be arról, hogy a Kasha becenéven ismert sportoló még február 13-án vesztette életét Koszovóban, a brezovicai síparadicsomban, ahol egy kisebb lavina elsodorta és egy fenyőfának csapta.

Mire a mentők megtalálták, életét már nem lehetett megmenteni.

A helyi rendőrség szerint Kasha letért a kijelölt pályáról. A tragédia a lavinaveszélyről ismert, Sasfészek nevű helyen történt.

A világ egyik legjobb női telemarksíelőjének tartott Rigby több filmben is szerepelt. Koszovóban feltérképezetlen területeken síelt vőlegényével. A telemark technikát használó síelők bakancsa kizárólag elöl rögzül a léchez, a sarkuk fel tud emelkedni, így kanyarodáskor egyik térdük szinte érinteni tudja a havat.

Kapcsolódó tartalom

A vermonti születésű, de Utah államban élő Rigby már gyermekként telemarksíelő lett. Számos telemark- és extrémsíversenyen vett részt az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, Indiában, Új-Zélandon, Oroszországban és a Közel-Keleten.

A legmagasabb hegycsúcsokról siklott le Szibériában, Kirgizisztánban, Kínában, és lecsúszott Mongólia öt „szent hegyéről” is. Egyike volt annak a három amerikai nőnek, aki 8000 méteres csúcsról síelt le a Himalájában.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még