Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Ismét palesztinpárti tüntetéseket tartottak több nyugat-európai városban, Londonban rendőrökre támadtak a demonstrálók

Ismét több nyugat-európai nagyvárosban tartottak palesztintpárti tüntetéseket. Londonban hetek óta ez volt a legnagyobb demonstráció, amely után a Scotland Yard legkevesebb tíz embert vett őrizetbe, köztük egy férfit, aki antiszemita tartalmú plakátot tartott a magasba. Több ezren követelték a gázai harcok beszüntetését Madridban is, Münchenben pedig a biztonságpolitikai konferencia miatt szervezett háborúellenes megmozduláshoz csatlakoztak palesztin zászlót lengető tüntetők.

Szégyelljétek magatokat!” – kiabálta a tömeg a brit rendőrök sorfalának szombaton Londonban. A hatóságok jelentése szerint a palesztinpárti megmozduláson legkevesebb tíz embert vettek őrizetbe, köztük egy férfit, aki antiszemita tartalmú plakátot tartott a magasba. Az érte érkező rendőrökre a tüntetők rátámadtak, ezért több embert közülük szintén elvezettek. Egy másik férfit pedig azzal gyanúsítanak, hogy egy betiltott szervezet támogatására buzdított.

Kapcsolódó tartalom

Hetek óta ez volt a legnagyobb palesztinpárti tiltakozás a brit fővárosban, több tízezer ember követelt szabad Palesztinát, és a gázai harcok beszüntetését.

A demonstráció engedélyezett útvonala megközelítette Izrael londoni nagykövetségét, de a Scotland Yard előre közölte, hogy a tüntetőknek legalább száz méter távolságot kell tartaniuk a diplomáciai képviselet épületegyüttesétől.

Szabad Palesztinát és azonnali tűzszünetet követeltek szombaton Madrid utcáin is. Több ezer ember vonult a spanyol főváros központjában palesztin zászlókat lengetve. Olyan is akadt, aki horogkeresztet és Dávid-csillagot ábrázoló transzparenst tartott a magasba. Több plakát felirata pedig népirtással vádolta Izraelt.

Az ellenállás napról napra nő. Nem lesz vége, amíg emberek halnak meg. Sokan elvesztették az anyjukat, az apjukat, a fiukat vagy a kisbabáikat. Az áldozatok mit tettek, hogy ezt érdemlik? Mindannyian haldokolnak, mert éheznek, fáznak és esik az eső, nincs tető a fejük felett, közben az izraeliek még mindig bombázzák őket” – mondta egy nő.

Kapcsolódó tartalom

Számos palesztinpárti tüntető vett részt a müncheni biztonságpolitikai konferencia elleni tiltakozáson is.

A fórum ideje alatt minden évben több ezren vonulnak utcára a fegyverkezésről szóló egyeztetések miatt.

Szerintem ez teljesen rossz irány, ahol minden a háború szításáról szól, függetlenül attól, hogy Izrael és Gáza, vagy Ukrajna és Oroszország konfliktusáról van szó. A lényeg az, hogy sok fiatal meghal, amíg el nem jutnak arra a pontra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és megoldást találjanak” – vélekedett egy tüntető.

A német rendőrség jelentése szerint a szombati müncheni megmozduláson kétezren vettek részt, míg a szervezők szerint a tüntetők száma megközelítette a háromezret.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Palesztinokat támogató tüntetés Londonban 2024. február 17-én. (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Ajánljuk még