Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Hamarosan minden megváltozik Velencében, megoszlanak a vélemények a döntésről

Velence városát évente 21 millió turista keresi fel. A világörökség részét képező olasz város évek óta a fenntartható idegenforgalomra törekszik, amely egyrészt a törékeny város kincseit védi, másrészt a látogatókat sem fosztja meg a nyugodt városnézéstől. Régóta tervezik a belépődíj bevezetését, amelyet idén április 25-től indítanak el kísérleti jelleggel. Napi öt eurót kell majd fizetni, és előre kell foglalni a belépést is.

A karnevál utolsó napjaiban Velencében, a Szent Márk téren, több tízezren voltak. „A mozdulatlanságig megtelt a történelmi városközpont. Ez nem csak a farsangi napokban van így Velencében, ezért merült fel már évek óta az az ötlet, hogy valamilyen módon ellenőrizni, szabályozni kellene a belépéseket. Velence város úgy döntött, hogy április 25-től, kísérleti úton bevezeti a fizetős belépést, amelynek a lényege az, hogy előre le kell foglalni, hogy melyik napokon akarunk Velencébe belépni. Egyelőre úgy tervezik, hogy egy-két hónapig, kísérleti módon vezetik be ezt az előzetes foglalásos, napi díjért való beléptetési rendszert, utána pedig meglátják, hogy  hogyan lehet ezt a jövőben kezelni. Körülbelül negyvenezer embert akarnak naponta beengedni. A velenceiek és a látogatók véleménye is ellentétes: van, aki helyesli az intézkedést, de van, aki tiltakozik ellene”– magyarázta Sárközy Júlia, az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Helyeslem a napidíj bevezetését, itt Velencében már most is alig bírunk élni. Alig lehet az utcán közlekedni, a velencei lakosok, főleg az idősebbek, ki se tudnak lépni a házból, mert ettől a borzalmas tömegtől lehetetlen. A napidíjnak nem azt a célja, hogy az emberek ne jöjjenek Velencébe, hanem a tömegturizmust akarják megszüntetni” – részletezte egy olasz férfi.

A Máriák vonulása a velencei karneválon a Szent Márk téren.  (Fotó: MTI/EPA/Andrea Merola)

A város vezetése bejelentette a dátumot, április 25-től indul a fizetős belépés, amelyhez regisztrálni is kell.

A kezdeti öt eurós díjat később megemelhetik szezontól függően.

A velencei lakosok, azok, akik Velencébe dolgozni járnak, és a turisták, akik szállásfoglalással rendelkeznek mentesülnek a napidíj alól.

Kapcsolódó tartalom

Az internetes oldalt elindították a foglaláshoz, de egyelőre kicsit olaszosan halad a rendszer, azt sem tudni, ki fogja ellenőrizni a Velencébe belépőket. A vasútállomásnál akarnak beléptető-kapukat felállítani, de a világ egyik legszebb városában ez nem lenne igazán esztétikus, másrészt fennakadást is okozna.

A kérdés az, hogy a turizmusból élő város eldöntheti-e, milyen látogatókat akar, hiszen a hátizsákos turista is költhet sokat, és az sem biztos, hogy a gazdagnak tűnő, beül a drága étterembe és kizárólag gondolával közlekedik.

Kiemelt kép: Jelmezes résztvevő a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2023. február 18-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

Ajánljuk még