Időjárás

Továbbra is kitart a fagy, de nemsokára fordulhat a kocka

„Élőlényfényképezési” tilalmat vezettek be a tálib hatóságok

A dél-afganisztáni Kandahár tartomány belügyminisztériuma vasárnap a polgári és katonai tisztségviselőknek címzett körüzenetben sürgette az érintetteket, hogy „tartózkodjanak olyan felvételek készítésétől, amelyeken élőlények is láthatók a hivatalos és nem hivatalos találkozóikon, mert mindez több kárt okoz, mint ami jót tesznek”.

A tájékoztatás szerint a tisztségviselők tevékenységét rögzítő hangfelvételekkel és szövegekkel kapcsolatban nincsenek kifogások.

Az iszlám művészetben általánosan igyekeznek kerülni az emberek, illetve állatok ábrázolását, amely felfogást egyes muszlimok kiterjesztenek az élőlényekről készített felvételekre is.

A kandahári kormányzó szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a körlevél hiteles. Egyelőre azonban nem világos, hogy az utasítást, hogyan fogják alkalmazni, illetve kikényszeríteni.

Az afganisztáni tálibok korábbi uralma alatt, 1996-tól 2001-ig betiltották az élőlényekről készült televíziós, illetve fényképes felvételeket.

Kapcsolódó tartalom

Több helyi sajtóorgánum már nem közöl felvételeket emberekről, illetve állatokról azóta, hogy több mint két éve a radikálisok visszatértek a hatalomba. Ugyanakkor a központi kormányzat gyakran tesz közzé felvételeket magas rangú vezetőkről, ahogy külföldi országok képviselőivel találkoznak.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még