Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

„Ami a déli határon történik, az paródia, válsághelyzet, valamint politikai válság, amit a demokraták és Biden szabadított ránk”

Kilencmillió migráns három év alatt. Átjáróházzá vált az Egyesült Államok déli határa a Biden elnökség alatt. Az illegális bevándorlók gyakorlatilag láthatatlanok a hatóságok számára, milliók élnek névtelenül az országban, ami azért is megmagyarázhatatlan, mert a vízumok és munkavállalási engedélyek kiadásában már távolról sem olyan nagyvonalúak a hivatalok. A migráció ráadásul hatalmas biztonsági kockázatot is jelent. 2001. szeptember 11-e, az ikertornyok lerombolása egyértelművé tette, hogy az Államok az iszlám terrorizmus célpontjává vált, ennek ellenére csak tavaly, hatvanezer olyan afrikai, közel-keleti migráns lépte át a határt, akiknek a hazájában az iszlám terrorizmus is jelen van, a Boko Haramtól az Al kaidán keresztül az Iszlám Államig. Az amerikai migrációs válság hatásairól Náray Balázs készített összeállítást.

Interjú

 

Az illegális bevándorlás kezelésében a középút kudarcot vallott, ma már csak határozott lépések hozhatnak eredményt – jelentette ki a héten Washingtonban a volt brit bevándorlási miniszter, Roberk Jenrick. A brit parlament tagja a Heritage Foundation, befolyásos elemzőközpont migrációról, valamint határőrizetről szóló eseményén szólalt fel, ahol azt is hangoztatta, hogy Nagy-Britannia, az Európai Unió és az Egyesült Államokkal ugyanazzal a jelenséggel szembesül, így hasonlóan erélyes válaszokra van szükség.

A volt kormánytag az Egyesült Államokra utalva jó példának nevezte a Mexikóval szomszédos Texas államot, amely a szövetségi kormánnyal, azaz Washingtonnal dacolva saját kezébe vette déli határának védelmét.

Lora Ries, a Heritage Foundation határbiztonsági és bevándorlási kutatóközpontjának igazgatója is felszólalt a rendezvényen, ami után a Kossuth Rádiónak úgy fogalmazott, hogy az amerikai szövetségei államoknak meg kell tenniük, amit csak tudnak a polgáraik védelmében. A szakember megállapította, hogy a Texas-szal zajló vitában a Biden-kormányzat azzal érvel, hogy az ő hatásköre a határőrizet, csakhogy a szövetségi kormány nem végzi el ezt a feladatát, elutasítja, hogy biztosítsa a határt, az egyes államokat nem hagyhatja magára, de Texas, miután ez történik, azt teszi, amit a szövetségi kormánynak kellene – fejtette ki Lora Ries.

Hozzátette, hogy ráadásul

a texasi intézkedések működnek, hiszen az illegális határátlépés által korábban leginkább érintett határszakaszon, csökkent az illegális bevándorlók száma, ezzel párhuzamosan pedig az embercsempészek sokakat Arizona és Kalifornia államok felé irányítanak Texas felől.

Kapcsolódó tartalom

Egy Kalifornia állam déli határáról szóló tudósításban a Fox News riportere bemutatta a San Diegotól 100 kilométerre fekvő hegyvidéki határszakaszt, és azt a határfalon vágott nyílást, amelyen keresztül tömegek, főként kínaiak érkeznek. Hozzátette, hogy a teljes San Diego-i határszektorban tavaly összesen mintegy 430 illegális határátlépővel szemben intézkedtek a hatóságok, míg most, február elején két nap alatt tartóztattak fel ennyi migránst.

Soha nem láttunk még ennyi embert illegális úton érkezni az Egyesült Államokba

– mondta Lora Ries, a rekord számokról, amelyek közül kiemelte, hogy az elmúlt három évben Joe Biden hivatalba lépése óta 10 millió feltartóztatás történt a határon, ráadásul 1,8 millió emberről tudják, hogy feltartóztatás nélkül jutott be az országba. Megjegyezte ugyanakkor, hogy akit feltartóztatnak, regisztrálnak a határon, az is jórészt bejut az országba, mert a hatóságok ezt teszik.

Kapcsolódó tartalom

Ez az egyik főszereplő, a határvédelemért is felelős belbiztonsági miniszter Alejandro Mayorkas, aki a héten elismerte, hogy válság van. Ezt korábban, az elmúlt években nem tette meg, de szerinte azért a republikánusok felelősek, akik a törvényhozásban nem hajlandók az adminisztráció pénzügyi kérésének eleget tenni. A miniszter szerint ők, mármint a kormány, sok mindent megtett, de csak a Kongresszus képes megoldást hozni.

A Biden-kormány cselekvésével kapcsolatban a Heritage Foundation szakterületért felelős igazgatója úgy vélte, hogy az adminisztráció a nyitott határok politikájának útján jár, ezért úgy vélte, hogy a kulcskérdés most, hogy kap-e ehhez költségvetési forrásokat, amelyeket viszont a törvényhozás, a Kongresszus bocsáthat csak rendelkezésre az adminisztrációnak.

Lora Ries rámutatott, hogy a nyitott határok politikájának gyakorlati lépéseit illetően a kormányzat erősen támaszkodik civil szervezetekre, NGO-kra, ezek a szervezetek pedig kezdenek kifogyni a pénzből.

Így a miniszter, az elnök, az NGO-k és a törvényhozás egyes tagjai könyörögnek a pénzért – fogalmazott az elemző, aki fontosnak nevezte, hogy a törvényhozás egésze ne támogassa a nyitott határokat és határinfrastruktúrát.

A már említett Kongresszus egyik tagja, az alsóház, a Képviselőház republikánus tagja Byron Donalds Floridából, aki a héten úgy fogalmazott, hogy meghallgatták a felszólítását Alejandro Mayorkas miniszter elszámoltatására, mert ahogy mondta,

ami a déli határon történik az egyben paródia, egyben ember által előállított válsághelyzet, valamint politikai válság, amit a demokraták és Joe Biden szabadítottak rájuk.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter elszámoltatása legalábbis a republikánus többségű Képviselőházban majdnem példátlan lépéssel elkezdődött, mégpedig a miniszter hivatali elmozdítására irányuló eljárást szavaztak meg Alejandro Mayorkas ellen, a hivatali kötelességének elmulasztása miatt, hiszen ő a felelős a hatályos határőrizeti törvények betartatásáért. Az úgynevezett impeachment eljárás azért majdnem példátlan, mert 1876-ban egyszer már előfordult, hogy a Kongresszus kormánytag eltávolítását kezdeményezte.

Jelentős dologról van szó, Mayorkas miniszter ellen indokolt az eljárás, mert tudatosan és akaratlagosan megsértette, figyelmen kívül hagyta, és elutasította több törvénynek is a végrehajtását, mégpedig a Kongresszus által törvénybe iktatott jogszabály végrehajtását – mondta Lora Ries, és idézve a törvényből hozzátette, hogy az előírja, hogy az illegálisan érkező idegeneket őrizetbe kell venni, kötelezően. Márpedig a miniszter ezt a bevándorlási törvényben szereplő kitételt felülírta.

Az illegális bevándorlás körüli politikai és társadalmi vita minden nap újabb fejezeteket hoz,

miközben a választók számára a migráció egyre fontosabb szemponttá válik politikai véleményalkotásukban – márpedig mint tudható, ez az év elnök- és kongresszusi választási év itt az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/Carlos Lopez

Ajánljuk még